Crnogorska vlada podržala prijedlog o ukidanju PDV na hljeb

Vlada Crne Gore je podržala Prijedlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji su Skupštini podnijeli poslanici socijaldemokrata, a kojima je predviđeno da se promet hljeba oporezuje po stopi od nula odsto, a uvoz oslobodi od plaćanja PDV-a do kraja godine.

U obrazloženju razloga za privremeno ukidanje PDV-a na hljeb i uvoz navodi se da je agresija Rusije na Ukrajinu veoma negativno uticala na ekonomska kretanja u Evropi, na nestabilnost tržišta i rast cijena, posebno osnovnih životnih namirnica, prenosi portal CdM.

– Posljedice takvih negativnih ekonomskih tendencija su itekako prisutne i u Crnoj Gori, kao maloj, otvorenoj i visoko uvozno zavisnoj ekonomiji, što je rezultiralo drastičnim rastom cijena pojedinih prehrambenih proizvoda, koji je u pojedinim slučajevima išao i do 75 odsto, dok se sličan trend očekuje i u narednom periodu – piše u obrazloženju.

Dodaje se da, prema najavama iz pekarske industrije, nedavno umanjenje stope PDV-a na brašno, ulje i so neće uticati na umanjenje cijene hljeba, budući da su troškovi pekarima suštinski ostali isti s obzirom na to da oni neće plaćati PDV na brašno, ali neće imati ni pravo na povraćaj PDV-a, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada.

– Zato je jedini održiv način za umanjenje cijene hljeba umanjenje stope PDV-a na hljeb sa 7,0 na nula odsto – navode poslanici SD-a, čiji prijedlog podržava vlada.

Prethodni članakANURS: Okrugli sto o ulozi Ustavnog suda BiH; Prisustvuje i Dodik
Naredni članakLavrov 6. i 7. juna u Srbiji