Crna Gora ima brašna za 15 dana

Zalihe brašna u Crnoj Gori sada se procjenjuju na deset do 15 dana. Ukoliko Srbija ne ukine zabranu do kraja sedmice, moraće se brašno i pšenica uvoziti sa drugih tržišta po znatno višim cijenama, što ponovo može prouzrokovati povećane cijene pekarskih proizvoda, rečeno je crnogorskim medijima iz tima koji popisuje zalihe kod pekara i trgovaca.

Iz Ministarstva poljoprivrede i dalje razgovaraju sa kolegama u Srbiji o mogućnosti ukidanja zabrane za količine pšenice i brašna koje su već naručene, ali i da istovremeno pregovaraju o uvozu sa drugih tržišta.

Crnogorski ”Šajo mlin” je uspio da prije uvođenja zabrane uveze 600 tona pšenice, koju sada melje u brašno za domaće trgovačke lance sa kojima je imao saradnju. On je imao naručenih još 1.200 tona ali njegov partner nije uspio da ih isporuči prije uvođenja zabrane. Značajnije količine brašna uspio je prije zabrane da uveze “Nikšićki mlin”, čiji mlin više ne radi već samo preprodaju brašno, kao i nekoliko trgovaca. Pšenica i brašno sa drugih tržišta su znatno skuplji zbog samih cijena ali i troškova transporta

Mali pekari nemaju svoje zalihe već sada kupuju od trgovaca, dok se zalihe značajno smanjuju i kod velikih pekara. Ako u četvrtak ili petak ne bude odluke Srbije o dozvoljavanju izvoza za Crnu Goru, svi će krenuti da naručuju značajne količine brašna sa drugih tržišta, pa bi u tom slučaju nove cijene hljeba i peciva bile poznate naredne sedmice.

Vlada Srbije je uvela zabranu izvoza brašna i žitarica 10. marta za sve zemlje. Crnogorske vlasti pozivaju se na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je obećao regionu brašno, no sa druge strane nastavljaju antisrpsku politiku te su zadnjih dana zabranili otvaranje dodatnih biračkih mjesta za predstojeće izbore u Srbiji.

 

 

 

Prethodni članakNarednih dana sunčano vrijeme, temperatura do 21 stepen
Naredni članakPucnjava u predgrađu Čikaga, ubijen Srbin