Čović: Urađen dobar dio posla u vezi sa tri zakona

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je u vezi sa Izbornim zakonom, kao i Zakonom o Sudu BiH i Zakonom o sprečavanju sukoba interesa urađen dobar dio posla, iako nisu usaglašeni do kraja.

– Postoji mogućnost da u ponedjeljak ili utorak damo jedan glas da smo postigli jedan nivo usaglašenosti i da onda Savjet ministara usvoji te prijedloge – rekao je Čović novinarima, dodajući da se sve svelo na dva ili tri dana.

On je podsjetio da je posljednjih 10 dana trebalo biti usaglašeno nekoliko zakona, a jedan od njih je i Izborni zakon, kao i Zakon o Sudu BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Prema njegovim riječima, pokušava se naći dovoljno razuma da se vjeruje da se, osim potrebe otvaranja vrata kredibilnosti kada je riječ o EU, dobije pozitivan odgovor i da se ne naruše osnove funkcionisanja BiH.

– To je potpuna ravnopravnost tri konstitutivna naroda u skladu sa Ustavom BiH i legitimno predstavljanje tih naroda na svim institucijama BiH – naveo je Čović u Banjaluci.

On je rekao da bi volio da ima puno ljudi koji žele pomoći BiH.

– Ono što mi ne uradimo, ostavljamo dovoljno prostora drugima da se miješaju. Uvjeren sam da BiH neće biti funkcionalna dok izvršna i zakonodavna vlast, politička vlast u BiH koju je narod birao ne preuzme odgovornost za sebe i donosi odluke. Tako ćemo vjerovatno zatvoriti vrata nekima koji misle da mogu i neke druge stvari raditi nametanjem ili na neki drugi način – rekao je Čović.

Prethodni članakVučić: Pritisci na Srbiju da prizna Kosovo, da odustane od podrške Republici Srpskoj, da uvede sankcije Rusiji
Naredni članakNevrijeme u Dalmaciji, u područjima iznad 1.500 metara pao snijeg