ČOVIĆ UPOZNAO PLENKOVIĆA DA SDA ŽELI PROMIJENITI USTAVNU ARHITEKTURU BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine  BiH  Dragan Čović upoznao je danas premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je finalni dio pregovora oko izmjena Izbornog zakona ”opstruisan od strane SDA koja želi u potpunosti promijeniti ustavnu arhitekturu i ovlaštenja Doma naroda”.

”Na današnjem sastanku istaknuto je da konačno rješenje mora rezultirati konkretnim političkim dogovorom. Harmonizacija odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda na prostoru Federacije treba biti riješena kroz pravedno i racionalno rješenje Izbornog zakona lišenog svih neustavnih anomalija koje omogućavaju diskriminaciju i nametanja političkih predstavnika”, saopšteno je iz HDZ-a.

Dodaje se da je na sastanku zaključeno da je snažno vezivanje uz EU garant podrške  EU institucija.

Iz HDZ-a napominju da je sastanak je uslijedio nakon usvajanja ”Strateškog kompasa” na nivou ministara spoljnih poslova i odbrane zemalja članica EU. Riječ je o strateškom dokumentu bezbjednosti i obrane za zemlje članice.

”U kontekstu BiH u ovome dokumentu jasno su precizirani konstitutivni narodi kao nosioci konstitucionalne suverenosti BiH i temeljno polazište kada su u pitanju daljnje aktivnosti prema BiH. Ovaj dokument koji usmjerava evropsku spoljnu politiku jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnih naroda”, ističu Iz HDZ-a.

Dodaju da će tokom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika Vlada zemalja članica ovaj dokument će biti potvrđen ispred Evropskog savjeta.

Prethodni članakPucnjava u predgrađu Čikaga, ubijen Srbin
Naredni članakPREMIJER HERCEG KOD HRVATSKE MINISTARKE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EVROPSKE UNIJE