ČOVIĆ: POČINJU RAZGOVORI OKO IZBORNOG ZAKONA

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) izjavio je danas da u idućoj sedmici počinju intenzivni razgovori na najvišem političkom nivou oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Čović je nakon Predsjedništva HNS-a kazao da stranke HNS-a prvo počinju razgovore sa strankama u Federaciji, a nakon toga sa partnerima iz Republike Srpske.

”Uvjere sa da ćemo u narednih petnaest do dvadeset dana to dinamizirati do kraja. Ima više pravaca u kojima želimo djelovati, ali smo procijenili da Ustav ne možemo dirati, pa da i Predsjedništvo i domove naroda i sve druge teme treba staviti u sklopu sadašnjeg ustavnog okvira”, kazao je Čović.

On je naglasio da je legitimno predstavljanje za njega osnova izmjena Izbornog zakona BiH. ”To je osnova na kojoj može počivati izborni proces u BiH da bi ga smatrali i legitimnim, a da bi zaštitili i integritet izbornog procesa. Često možemo čuti da je neko zloupotrijebio nečiji glas. Ako je išta zloupotrijebljeno to je hrvatski član Predsjedništva kada se bira bošnjačkim glasovima”, kazao je Čović.

Čović je naveo da je na Domu naroda BiH prije godinu dana usvojen jedan prijedlog izmjena izbornog zakona BiH koji nije prošao na Predstavničkom domu, te da će se taj prijedlog sada morati korigovati. ”Jedan dio onoga što smo mi predlagali na neki način je napravio visoki predstavnik na sa dan izbora kada je mijenjano zakon. Taj element ne možemo dirati dok ne usvojimo u istom tekstu u kome je ponudio visoki predstavnik, pa tek onda mijenjati”, naveo je Čović.

On je naveo da će predstavnici BiH putovati u Brisel početkom decembra, te izrazio nadu da će do tada  biti postignuta suglasnost oko nekoliko zakona među kojima su zakon o sudovima, pranju novca, sukobu interesa, te izborni zakon.

Čović nije želio komentarisati pismo predstavnika Republike Srpske u parlamentarnoj skupštini BiH koji su uputili pismo američkom Senatu i Kongresu navodeći da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da se u Bih vlada bez Srba i Hrvata, ali je naveo da je to tema za unutrašnju političku sceni. ”Iduće sedmice su i Dom naroda i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ja sam siguran da ćemo ta pitanja otvoriti u Domu naroda i ne samo ono što pričamo o ‘spavačima’, već o svim drugi bezbjednosnim prijetnjama. Mi kao predstavnici Kluba Hrvata ćemo potencirati ta pitanja”, dodao je Čović.

Prethodni članakIZBORI U SRBIJI: Generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru vrši prijave za glasanje
Naredni članakTrebinje obilježilo Dan oslobođenja: Uručena javna priznanja