Čović: Je li ovu državu vode američki ambasador ili Evropska unija?

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostovao je na televiziji OBN u emisiji “U fokusu”.

Između ostalog govorio je i o izmjenama Izbornog zakona i prijedlogu HDZ-a na koji su predstavnici Kluba Bošnjaka u Domu naroda danas uložili vitalni nacionalni interes.

“Minimalistički prijedlog”

Na pitanje zašto prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona prvo nije upućen u Predstavnički dom ili na razmatranje u Interresornu radnu grupu, Čović je naglasio kako ta grupa od formiranja nije uradila ništa.

– Šta je razmatrala Interresorna radna grupa? Jesu li bilo šta razmatrali? Mi smo to mogli predati, pokrenuti, ali ta se grupa nikada nije sastajala. Niti jedna sjednica te grupe nije održana po poslovniku – rekao je Čović.

Nakon toga, osvrnuo se i na izjave iz Delegacije EU i Američke ambasade da prijedlog HDZ-a nije u skladu s pravnim standardima.

– Široko su postavljeni pravni standardi. Sve što smo radili nastojali smo pratiti standarde. Tu je također uvijek bila Venecijanska komisija koja je predlagala rješenja. Naš prijedlog uopće nije maksimalistički. To je minimalizam. Druga krajnost. Ovo je minimum što se može tražiti – poručio je Čović.

Predstojeći Opšti izbori

Iako su ranije zvaničnici HDZ-a govorili o mogućnosti blokade ili bojkota izbora u oktobru 2022. godine, Čović je tokom gostovanja na OBN-u rekao kako je sasvim moguće da će izbori biti održani po zakonu koji je trenutno na snazi.

– Je li ovu državu vode američki ambasador ili Evropska unija? Ne bude li se ništa promijenilo, pa to je taj zakon, imamo ono što imamo, što je ostalo. Vjerujem da će stranke HNS-a sudjelovati na izborima ukoliko i ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona. To mora odrediti HNS, a ne Dragan Čović. Zašto ne bismo učestvovali na izborima?

Nikada niste čuli da sam ja izgovorio blokada ili bojkot, najvjerovatnije ćemo učestvovati na izborima. Mi smo od jedne zemlje koja je predala zahtjev, došli na samo začelje, nema nas nigdje u tom procesu. Da nas još uvijek neko uvjerava da Hrvate može predstavljati neko ko ne može otići ni u jednom mjesto gdje žive Hrvati – zaključio je Čović.

Lider HDZ-a je rekao da će sve dati za ovu državu.

– Nema cijene koju nisam spreman platiti za ovu domovinu da ona preživi kao evropska država, ne onakva kakvu bi Bakir želio, nego kao moderna evropska država. Za sreću moje djece, mojih prijatelja… – rekao je Čović.

Prethodni članakZapečena KARBONARA: Zgodna za ponijeti
Naredni članakPutin: Ako se neko umiješa u situaciju u Ukrajini – udar će biti munjevit