ČOVIĆ: DO KRAJA GODINE RIJEŠITI PITANJA STRANIH SUDIJA I LEGITMNOG PREDSTAVLJANJA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je danas u Mostaru da će HDZ nastojati da do kraja godine bude ispunjeno svih 14 prioriteta Evropske unije, kao i da budu riješena pitanja legitimnog predstavljanja i stranih sudija.

”Nadam se da ćemo u jednom ambijentu u naredne dvije sedmice imati novo okupljanje, gdje će domaćin biti SNSD i gdje ćemo do tada pripremiti sve ono što smo u Mostaru stavili na sto da većinu stvari privedemo kraju. Jasno da će dosta zahtjevno biti oko Izbornog zakona, ali u jednom dijelu, mislim da smo se usaglasili u dobroj mjeri, a to je ovaj dio koji se odnosi na CIK. Onaj drugi, vitalni za nas, legitimno predstavljanje, izbor člana Predsjedništva, Doma naroda tražiće više od truda”, kazao je.

Čović je rekao da je drugo vitalno pitanje koje potencira SNSD – pitanje stranih sudija i njihovog statusa u Ustavnom sudu.

”Čak se s te strane govori da nema ništa drugo dok ne bude to, ali usaglasićemo vremenski ritam da jedna stvar može biti na Savjetu ministara BiH, dok druga stigne do Predstavničkog i Doma naroda, budući da većina toga ide u dva čitanja. Ja ću zajedno sa svim svojim kolegama, prijateljima i unutar HDZ-a BiH i drugih stranaka učiniti sve da mi u ovoj godini taj proces završimo i da sredina decembra kada bude izvještaj o BiH bude do kraja pozitivan. Neće biti lako, trebaće truda, treba igrati do zadnje sekunde, vidjeli ste Zrinjskog sinoć u 95.-oj minuti malo smo popustili, ali ovdje ćemo vjerovatno, igrati do 100-te minute, ali na kraju, siguran sam da ćemo dobiti ono što smo planirali”, rekao je Čović.

Na zasjedanju se raspravljalo o evropskim integracijama, zatim nutrašnjim pitanjima BiH, te predstojećim lokalnim izborima, kao i izborima u Hrvatskoj.

Čović vjeruje da u narednih 12 mjeseci HDZ zajedno sa partnerima može da pokaže dobre rezultate.

On se osvrnuo i na sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH, Johanom Satlerom kazavši da su temeljno prošli sve ono što je do sada urađeno kako bi do kraja godine BiH dobila pozitivan signal iz Evropske unije kada je u pitanju kandidatski status, odnosno, početak pregovaračkog procesa.

 

 

Prethodni članakNema brige za gige! Mobilni internet za mladu generaciju
Naredni članakSjajna Lana Pudar osvojila bronzu na Svjetskom kupu