Cijene nafte u prošloj godini porasle više od 50 odsto, najavljen daljni rast

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i u posljednjoj sedmici prošle godine jer trgovci očekuju nastavak oporavka privrede, a time i potražnje za naftom, pa su u cijeloj 2021. godini zabilježile rast veći od 50 odsto.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,15 odsto, na 77,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,9 odsto, na 75,21 dolar. Tako je na londonskom tržištu cijena barela u cijeloj prošloj godini zabilježila rast od 50,5 odsto, najveći od 2016. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 55,5 odsto, najviše od 2009. godine, kada je poskupio više od 70 odsto. Najviši rast u prošloj godini cijene su dosegnule u oktobru kada se barelom na londonskom tržištu trgovalo po 86,70 dolara, a na američkome po 85,41 dolar.

– Imali smo deltu i omikron varijantu koronavirusa, razne vrste ‘lockdowna’ i ograničenja putovanja, ali potražnja za naftom ostala je relativno stabilna. To možete pripisati poticajima koji podupiru potražnju i ograničenoj ponudi – rekao je Krejg Džejms iz brokerske kompanije CommSec.

U novoj se godini očekuje dalji rast cijena, zahvaljujući daljem oporavku potražnje za mlaznim i ostalim gorivima. Međutim, ne tako snažan kao lani.

Inače, u anketi “Reutersa”, u kojoj je učestvovalo 35 ekonomista i analitičara, procjenjuje se da bi prosječna cijena barela na londonskom tržištu u 2022. godini mogla iznositi 73,57 dolara, odnosno dva odsto manje nego što se očekivalo u prethodnoj anketi, prenosi “Hina”.

Prethodni članakJubilarna godina kultnog proizvođača automobila: Ferrari u tu čast predstavio novi logo
Naredni članakRušenje ‘Ćirine’ zgrade odgođeno za sedam dana