Broćeta: Neće biti dovoljno izabranih Srba za Dom naroda

Delegat u Klubu Srba u aktuelnom sazivu Doma naroda u Parlamentu FBiH Goran Broćeta upozorava da ni nakon ovih izbora Klub Srba neće biti popunjen legitimnim predstavnicima izabranim srpskim glasovima.

Broćeta je podsjetio da je u izbornoj noći Kristijan Šmit nametnuo odluku koja se odnosi na povećanje broja delegata u klubovima u Domu naroda Parlamenta FBiH sa 17 na 23.

– Iako se izborni rezultati još prebrojavaju, već možemo vidjeti da će biti nedovoljan broj Srba koji će direktno ući u Dom naroda iz kantonalnih skupština – rekao je Broćeta, koji je na opštim izborima osvojio jedan od dva sigurna srpska mandata u Skupštini Livanjskog kantona i biće ponovo delegat u Klubu Srba u novom sazivu Doma naroda FBiH.

Prema njegovim riječima, ni nakon prošlih opštih izbora nije bilo dovoljno izabranih Srba, te je Centralna izborna komisija donijela posebnu odluku i dopunila Klub Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta.

– Ono što bih volio kao neko ko dolazi iz autentičnih srpskih krajeva i kao legitimni predstavnik izabran srpskim glasovima jeste da se to može nekako postići i u ostalim kantonima, ali to je nemoguće – konstatovao je Broćeta i istakao da će se opet doći u situaciju da će u Dom naroda ući ljudi koji se u svakom izbornom ciklusu drugačije nacionalno izjašnjavaju.

On je rekao da se ponovo može desiti da iz Posavskog kantona u Klub Srba u Domu naroda dođe delegat sa liste HDZ-a, koji u srpskim zajednicama u Odžaku nije dobio nijedan jedini glas.

– Ostaje da se vidi kako će pored Srba koji su direktno ušli u kantonalne skupštine popuniti ostatak mjesta u Domu naroda, ali bi bilo dobro da na svim nivoima imamo svoje predstavnike, pa i u Vladi, što bi uveliko pomoglo Srbima u FBiH – istakao je Broćeta.

Broćeta dodaje da srpski narod u FBiH neće imati koristi ukoliko se nešto u ne promijeni kako bi samo legitimni Srbi mogli da ga predstavljaju u Domu naroda.

– Svjedoci smo kako je u prošlom mandatu konstituisan Klub Srba, ali nismo uspjeli izabrati potpredsjednika Doma naroda, nismo izabrali potpredsjednika Federacije, Vlada je bila u tehničkom mandatu – naveo je Broćeta.

Broćeta je delegat u Klubu Srba u aktuelnom sazivu Doma naroda FBiH i osvojio je na listi SNSD-a jedan od dva sigurna srpska mandata u Skupštini Livanjskog kantona.

Prethodni članak“Okej, lagala sam” Mila Kunis priznala da je zahvaljujući laži dobila svoju prvu značajnu ulogu (VIDEO)
Naredni članakZemljotres jačine 5,1 stepeni po Rihteru pogodio Grčku