BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA ČASNI KRST NA NERETVI: Pobjednik plivanja u Mostaru 19-godinišnji Ljubo Knežić iz Metkovića (foto, video)

Na rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ danas je održano bogojavljensko plivanje za Časni krst koje se tradicionalno održava na Bogojavljenje.

U plivanju u ledenoj Neretvi učestvovalo je dvadesetak mladića iz Mostara i Metkovića, a do Časnog krsta prvi je doplivao devetnaestogodišnji Ljubo Knežić iz Metkovića.

Vodu na rijeci Neretvi  su osvetili mostarski sveštenici Aleksandar Grčić i Nebojša Radić, a plivanju je prethodila liturgija u Hramu Svetog Stefana despota i prepodobne Evgenije u mjestu Ortiješ.

Ovogodišnji pobjednik plivanja za Časni krst na rijeci Neretvi u Mostaru kaže da mu je ovo velika čast i da mu se ostvarila želja iz djetinjstva.

”Ovo mi je prvi put da učestvujem. Želio sam i prošle godine, ali takmičenje nije održano zbog visokog vodostaja. Od malih nogu ovo je bila moja velika želja i evo Bogu hvala i ispunila mi se”, kazao je Knežić.

I drugi hrabri mladići koji su danas zaplivali u čast praznika Bogojavljnja kažu da su jako srećni i zadovoljni što imaju priliku plivati za Časni krst i čuvati ovu lijepu tradiciju u Mostaru,

Među učesnicima je bio i Milan Marić koji kaže da je ovo veliki dan za njega i da mu je ovo drugi put da pliva za časni krst. ”Ovo je jedna lijepa tradicija, koju smo obnovili i koju ćemo nadam se sačuvati.

Manifestaciji je prisustvovao i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević koji ističe da je veliko zadovoljstvo što se i u Mostaru tradicionalno,  po sedmi put, pliva za časni krst. ”Ono što nam daje nadu  i jedan veliki optimizam jeste da je svake godine sve više plivača i da nas se svake godine sve više okuplja da podržimo ovu manifestaciju”, kazao je Milivojević.

On je izrazio nadu će ovo preći u tradiciju i da će se naći načina da se lokacija pored Neretve u Ortiješu adaptira i prilagodi za održavanje ove manifestacije.

Generalni konzul Republike Srpske u Mostaru Vaso Gujić prisustvovao je današnjem plivanju za Časni krst i  kazao da je jako ponosan što su danas u Mostaru mladi momci plivali za časni krst i pokazali hrabrost i vjeru. ”Svi oni su danas pobjednici. Svaka čast svima i ovu tradiciju treba nastaviti”, kazao je Gujić.

Plivanje se održalo uz nadzor Interventne Spasilačke službe spašavanja (ISS).

Tradicija bogojavljenskog plivanja za Časni krst na rijeci Neretvi u Mostaru je obnovljena 2017. i od tada se održava tradicionalno svake godine u naselju Ortiješ kod Mostara.

Prve godine za Časni krst u hladnoj Neretvi plivalo je tek pet mladića, da bi već iduće godine ovaj događaj privukao veći broj hrabrih Mostaraca.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je krštava ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove riječi: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni”.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: “Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji”.

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha. Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”. U mnogim gradovima i mjestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

Prethodni članakTokom dana nagla promjena vremena, zahlađenje i snijeg
Naredni članakU TREBINJU ZA ČASNI KRST PLIVAO I GRADONAČELNIK, POBIJEDIO 15- GODIŠNJI MATIJA