BIZARNA SMRT Muškarac (60) ubio ženu (71) “terapijom šamarima”, ona vjerovala da će je to izliječiti od dijabetesa

Hongči Sjao (60) optužen je za ubistvo iz nehata iz grubog nemara nakon što je 71-godišnja Danijel Kar-Gom umrla tokom “terapije šamaranjem” u seoskom hotelu u Velikoj Britaniji.

Danijel Kar-Gom umrla je dok je učestvovala u radionici u Kliv Hausu u Sendu, u Viltširu, 20. oktobra 2016. godine.

Radionica je uključivala “paida lađin terapiju”, sa pacijentima koji dobijaju šamare ili sami sebe šamaraju. Kar-Gom, iz Levesa u Istočnom Saseksu, prisustvovala je radionici vjerujući da će joj pomoći s problemima sa dijabetesom.

Policija u Viltširu saopštila je u četvrtak da je Hongči Sjao iz Klaudbrejka u Kaliforniji optužen za ubistvo iz nehata iz grubog nemara.

– On se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Australije po nalogu za ekstradiciju i odveden je u Gejblkros pritvor u Svindonu, gdje je optužen. Ovo se odnosi na smrt Danijel Kar-Gom u Kliv Hausu u Sendu u oktobru 2016. godine – saopštila je policija.

Zbog straha od igle, prihvatila holističku medicinu

Porodica Denijel Kar-Gom je ranije saopštila da je ona prihvatila alternativnu i holističku medicinu i terapije.

Rođena u Francuskoj, Kar-Gom se preselila u Veliku Britaniju sa 21 godinom. Dijagnostikovan joj je dijabetes 1999. godine, ali se borila s ubrizgavanjem insulina zbog straha od igala.

– Uvijek je željela da pokuša da pronađe alternativne metode liječenja i bavljenja dijabetesom i bila je veoma zainteresovana za alternativnu i holističku medicinu i terapije. Znam da je očajnički željela da pokuša da se izliječi od ove bolesti. Uvijek je vodila zdrav način života i bila je uporna da je ništa neće spriječiti da živi punim životom. Posljednjih godina, mama je bila u odličnim odnosima sa svojim partnerom, u divnom domu i putovala je svijetom. Bilo je mnogo života u njoj – rekao je njen sin Metju Kar-Gom, koji živi na Novom Zelandu.

On je dodao da je smrt njegove majke bila “veliki šok” za porodicu.

Metoda opasna po život i zdravlje

Paida lađin metoda podrazumijeva da se pacijenti šamaraju ili sami sebe šamaraju. Naziv “paida” potiče od mandarinskih riječi za šamaranje po koži, dok “lađin” znači usvajanje položaja za istezanje mišića.

“Paida” i “lađin” su povezani sa konceptom tradicionalne kineske medicine “ša”, idejom da je krv zatrovana toksinima i da treba da se izbaci. Smatra se da šamari poboljšavaju cirkulaciju i izvlače “ša”.

Metoda je kritikovana jer nema naučnu osnovu.

Optuženi Sjao je “prirodni iscjelitelj i osnivač Pailala instituta u Kaliforniji” i napisao je knjigu “Iscijeli se prirodno sada”, istražujući prednosti “paida lađina”. Vodio je radionice o praksi širom svijeta.

Veb stranica Instituta Pailala prodaje prenosive lađin klupe i ručno oblikovane “šamarače”.

– Naša misija je da transformišemo naš svijet u zdravije mjesto, omogućavajući svakom od nas da probudi svoju moć samoiscjeljenja, sa kojom smo rođeni, da se izliječimo, smanjujući troškove liječenja i povezane potencijalne neželjene efekte – navodi se na tom sajtu.

Godine 2019. Martin Ledvik, glavna medicinska sestra u “Cancer Research UK”, rekla je: “Paida lađin je izuzetno opasna. Pozivamo ljude da ne učestvuju u ovoj nebezbjednoj praksi”.

– Ne može biti više zabrinjavajuće nego vidjeti da se tako nešto reklamira umjesto posjete ljekaru, a njegove tvrdnje o raku nemaju nikakve veze sa naučnim činjenicama – dodala je ona nakon što je čula da se pacijenti koji boluju od raka ohrabruju da koriste ovu terapiju, prenosi Blic.

– Dijagnoza raka može biti nevjerovatno teška, pa je razumljivo zašto pacijenti traže alternativne tretmane, ali nikome sa rakom ne bi trebalo ponuditi ovo bolno i užasno iskustvo – zaključila je Ledvikova.

Prethodni članakPotresna priča o dječaku (6) koji je prošao 36 OPERACIJA GLAVE: Mališanova majka s knedlom u grlu progovorila o teškoj bolesti svog sina, očajna žena moli za pomoć
Naredni članakSin usmrtio majku, pa zapalio njeno tijelo