BiH pogodilo jako nevrijeme, registrovano više od 21.500 munja i gromova

Nakon što je nevrijeme pogodilo Austriju, Sloveniju, pa i Hrvatsku, sinoć je jaka kiša praćena grmljavinom stigla i u BiH.

Brojna domaćinstva u Banjoj Luci su ostala bez struje. Nevrijeme je u toku noći pogodilo Zenicu, Bihać, Turbe, Vitez, Visoko, Bugojno, Žepče, Mostar i druga hercegovačka mjesta.

 

Bh. zajednica “lovaca na oluje” – Bosnia Storm Chasers je objavila da je njemački servis za detekciju munja i gromova do 23:30 sati na području BiH registrovao više od 21.500 munja i gromova, pretežno u Bosanskoj Krajini, sjevernoj i sjeverozapadnoj Bosni.

Kako navode, mnogi gradovi u Potkozarju su ostali bez urednog elektrosnabdijevanja uslijed udara groma ili vjetra. U nekim mjestima registrovan je led, a u većini mjesta jak do olujan sjeverac koji je donio osvježenje od vrućina. Obarao je drveće u Banjoj Luci, Dubici, Prijedoru, Novom Gradu, na Kozari, Konjicu, u Mostaru.

U Mostaru je po ulicama bio razbacan inventar iz kafića i restorana, a stradala su i stabla koja su uslijed jakog vjetra polomljena.

 

Prethodni članakMOSTAR SLAVI – Zrinjski se nakon penala plasirao u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona
Naredni članakNastavak sjednice Parlamenta Srpske; Razmotrene izmjene Krivičnog zakonika