Bez ruskog gasa Hrvatska na zimu bez grijanja?

Ako Rusija obustavi isporuku prirodnog gasa Evropskoj uniji, Hrvatska će moći da popuni najviše 30 odsto svog gasnog skladišta, procijenila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema za gas (ENTSOG) koja okuplja kompanije za transport gasa članica EU, piše Јutarnji list, a prenosi Tanjug.

List navodi da se u izvještaju ističe da u slučaju obustave isporuke ruskog gasa većina članica EU neće moći da ostvari više od 80 odsto planirane popune zaliha gasa, sa značajnim odstupanjima među njima, prenosi Hina.

Prema tom izvještaju, najmanje teškoće u popunjavanju svojih skladišta u tom slučaju imaće Velika Britanija, Belgija, Francuska, Španija i Portugal.

Za njih ENTSOG procjenjuje da će u slučaju tog scenarija popuniti svoje zalihe gasa izmedu 90 i 100 odsto.

U drugoj grupi zemalja analize ENTSOG-a su Njemačka, Holandija i Italija, za koje ta organizacija procjenjuje da bi mogle da popune svoja skladišta između 30 i 60 odsto.

Pritom se upozorava da te tri države raspolažu sa 50 odsto skladišnih kapaciteta za gas u Evropskoj uniji.

Hrvatska, zajedno s Litvanijom, Poljskom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Austrijom, Slovenijom, Bugarskom i Rumunijom, u podjeli ENTSOG-a, čini treću grupu članica EU koje će, prema toj analizi, najteže prebroditi eventualni ruski embargo na izvoz gasa u EU.

Te će članice EU, navodi taj izvor, popuniti najviše 35 odsto svojih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa.

Prethodni članakKalabuhov: Šmit nema nikakva ovlašćenja
Naredni članakAutoprevoznici od sutra ponovo blokiraju saobraćaj u Banjaluci