Bevanda: Ratna događanja u Evropi utiču na ekonomsko stanje u BiH

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda istakao je u razgovoru sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Alinom Јanku da ratna događanja u Evropi utiču na ekonomsko stanje u zemlji, te da se na nižim nivoima vlasti, kao i u institucijama BiH traže rješenja za ublažavanje ekonomskih posljedica.

Na sastanku je naglašeno da je MMF dao znatan doprinos prilikom saniranja posljedica pandemije virusa korona, jer je dva puta odobrio sredstva za ovu namjenu i taj novac je tokom prošle godine doznačen entitetima i kantonima, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Tokom sastanka je istaknuto da su institucije BiH ušle u drugo tromjesečje uz odluku o privremenom finansiranju, te da bi prvi korak za ovogodišnji budžet trebalo biti usvajanje Globalnog fiskalnog okvira na sjednici Fiskalnog savjeta.

– Mi se zalažemo i spremni smo da se budžet što prije pripremi, ali jednostavno red koraka je takav da bez usvajanja Globalnog fiskalnog okvira ne možemo učiniti ništa u Ministarstvu finansija. Trudimo se da u ovim uslovima obezbijedimo koliko je moguće neometano funkcionisanje institucija uz odluke o privremenom finansiranju – naglasio je Bevanda.

On je podsjetio da se spoljni dug redovno izmiruje zbog propisa Zakona o finansiranju institucija BiH.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno vratiti se sprovođenju niza reformi u BiH, upravo kako bi bile spriječene posljedice ekonomskih kriza koje se iz Evrope i svijeta reflektuju i na područje BiH.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Džuel.

Prethodni članakNEUM: PREDSEZONA NUDI OPTIMIZAM ZA PLODNU LjETNU SEZONU
Naredni članakVučić: Kurti riješio da napadne Srbe, Briselski sporazum više ne postoji