Bevanda: Do kraja sedmice riješićemo problem zdravstvenih radnika

Dvanaesti je dan kako su radnici u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u generalnom štrajku.

U međuvremenu, tačnije prošlog četvrtka (9. novembar) izabrana je nova Vlada HNK, a dosadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite, Gorana Opsenicu, zamijenio je prof. dr. sc. Milenko Bevanda (HDZ).

Ministar Bevanda za Faktor jutros kaže “kako je upoznat sa problemom radnika u zdravstvu, da će se to riješiti dogovorom vrlo brzo te da tek danas preuzima ministarstvo”.

“To je gorući problem zdravstva kojeg ćemo sigurno riješiti dogovorom, ali je to nemoguće uraditi za dan”, dodaje Bevanda.

Kaže kako su Vlada i resorno ministarstvo zdravstva dobili prijedloge sindikata i da se oni razmatraju.

“Kada je riječ o povećanju plata radnicima u zdravstvu HNK, ne bih još uvijek izlazio u javnost sa ciframa jer materijale koje sam dobio nisu potpuni, a nisam se još ni sa kim od njih susreo. Razgovarao sam sa premijerkom Marijom Buhač (HDZ), znate šta znači doći i odmah riješiti takav problem, a nisam bio u pregovaračkom timu”, naglasio je Bevanda i podcrtao kako misli da će se do kraja ove sedmice problem radnika u zdravstvu HNK riješiti.

Radnici u zdravstvu HNK traže povećanje plata u skladu sa rastom inflacije i potrošačke korpe, veću stanicu (trenutna 2,30 KM) koja je manja od propisane u Federaciji BiH (2,31 KM) te potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji je istekao u augustu.

Predstavnici sindikata proteklih dana održali su nekoliko sastanaka sa predsjednikom Pregovaračkog tima Vlade HNK Antonijom Vujicom i njegovom zamjenicom Brankom Bošković.

Ivice Anića, predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kaže kako su stavovi donekle približeni, kada je riječ o novom Kolektivnom ugovoru, ali da zvanične ponude Vlade još nema koju, kako dodaje, očekuje početkom ove sedmice.

“Očekujemo da će početkom iduće sedmice Vlada HNK prema sindikatima uputiti ponudu za rješavanje ove situacije. Ukoliko se to ne dogodi nastavljamo sa štrajkom, a nije isključena i nova protestna šetnja”, kazao je za faktor.ba u petak Anić.

Dok se problem ne riješi zdravstveni osiguranici u HNK lišeni su adekvatne i pravovremene zdravstvene usluge, jer dok štrajk traje primaju se samo životno ugroženi pacijenti i hitni slučajevi.

U HNK je u štrajku oko 4000 zdravstvenih radnika.

 

Prethodni članakDA LI ĆE MU ZAPAD OVO OPROSTITI? Evo šta je Novak Đoković upravo uradio usred ATP Završnog mastersa u Torinu! (VIDEO)
Naredni članakCvijanović: Srpska će ostati jaka onoliko koliko su jake njene institucije