Beč: Ansambli iz Srpske i Srbije igraju “Urnebesnu tragediju”

Ansambli Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće 3. decembra, na sceni Akcent teatra u Beču, predstavu “Urnebesna tragedija”, autora Dušana Kovačevića, a u režiji Јagoša Markovića.

Predstava je premijerno izvedena u maju ove godine, a uloge igraju Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković i Ljubiša Savanović.

– “Urnebesna tragedija” je klasika. Veoma volim ovaj komad; gust je. Duško je “skrojio” nešto što nigdje nisam sreo – spojio je urnebesno i tragično. Toliko sam zadivljen tim spojem urnebesnog i tragičnog da sa tom materijom nisam na “ti”, nego sam jako mobilisan i da odgovorim djelu. A šta je urnebesno i tragično u tom komadu? Sve. Ni manje ni više nego – sve. Obilje je u pitanju, i tema i prepoznavanja. U fokusu predstave je porodica. Јer, ona je svijet u malom. I tu vam je i društvo i pojedinac i sve generacije i sva vremena. Kroz nju se sve prelama. Svako živi svoju stvarnost. Čak je svako i bira. To ne znači da istina nije samo jedna. A doživljaja  onoliko – rekao je nedavno preminuli reditelj Јagoš Marković uoči premijere komada.

O predstavi je govorio i pisac Dušan Kovačević.

– To je, u osnovi, i danas, kao i tada kad sam je pisao, prije više od tri decenije, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko vjerujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju. Naša djeca se uče na postulatima odnosa u okviru porodice. Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čovjeka. U kakvoj porodici odrastete, takav ćete biti čovjek – istakao je Kovačević.

Prethodni članakDodik: Dačić na pravi način predstavio interese Srbije i poziciju Srpske
Naredni članakAlatničari i mladi muzičari kod gradonačelnika Trebinja