BADNJE VEČE U MOSTARU: Gradonačelnik naložio badnjak, sveštenik Kojić pozvao da ne zatvaramo vrata jedni drugima

 

Starješina Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru Duško Kojić poručio je večeras na večernjoj službi vjernicima da Božić treba da dočekuju u miru, kako se i pozdravljaju za Božić, jer je to najvažnija stvar, te da ljube jedni druge kao sami sebe i nađu u srcu prostora za bližnje.

”U toj noć kada su Josif i Marija po zapovijesti carevoj krenuli u Vitlejem da se popišu pokucali su na mnoga vrata i sva su bila zatvorena. Ne malo puta me to podsjetilo na mene samog. Ako se malo dublje zapitamo vidjeti da smo svi imali prilike u svom životu onima koji kucaju zatvoriti vrata. Neka ova noć bude stalni podsjetnik da kada zatvorimo rata jedni drugima da smo zatvorili vrata Bogu, jer Bog živi u svakom čovjeku i došao je radi svakog čovjeka”, poručio je Kojić.

Nakon službe na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Mostara Mario Kordić, visoki predstavnik koga ne priznaje Republika Srpska, Kristijan Šmit, generalni  konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić i brojni vjernici zapaljeni su badnjaci.

Badnjake su naložili i Kordić i Šmit koji su svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti zaželjeli sretan Božić.

Kojić je je izrazio zadovoljstvo što su nalaganju badnjaka i službi prisustvovali Kordić i Šmit. ”Gradonačelnik je s nama bio i kada nam je bilo teško, a i večeras da podijeli radost. Gospodin Šmit može da se uvjeri da se u Mostaru možemo nasloniti jedni na druge”, kazao je Kojić.

”Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želim Sretan Božić i da ga proslave u miru i blagoslovu. Vrijeme Božića je vrijeme radosti, ljubav i nade. Neka Hristovo rođenje donese mir, radost i ljubav u sve domove i potakne nadu u ljepše i bolje sutra uz pozdrav: Mir Božji – Hristos se rodi”, poručio je gradonačelnik Kordić.

“Želim vam svima blagoslovljen Božić. Malo prije smo tokom bogosluženja čuli o miru koje nam Isus Hrist donosi i o milosti koja treba da je prisutnija u našem svijetu. Zahvalan sam što su me večeras pozvali ovdje i smatram da ono što se nedavno desilo u Sabornoj crkvi, da se takve stvari ne smiju ovdje više dešavati”, kazao je Schmidt.

Naveo je da svaki vjernik, bilo to da je pravoslavac, katolik ili musliman, ima pravo da praktikuje svoju vjeru onako kako želi, u odgovarajućim bogomoljama i da ga u tome niko ne treba sprječavati.

 

“Zbog toga su oni, koji na bilo koji način oštete crkvu, sinagogu, džamiju, oni koji štete miru. Ja ću svojim sredstvima, koja mi stoje na raspolaganju, doprinijeti da to njima ne uspije”, naveo je Šmit.

Na kraju obraćanju je svim građanima poželio da 2023. bude godina mira, i da se ono, što se događa u Ukrajini, nikome više ne ponovi.

“Za BiH je ovo ipak dan radosti, jer se krećemo u pravcu evropskih integracija, ali nakon slavlja treba zasukuati rukave i treba raditi. Vjerujem da će u narednom periodu svi političari raditi ono što trebaju jer oni trebaju pružiti građanima ono što očekuju. U svakom slučaju ljudi u BiH mogu računati na mene, sretan i blagoslovljen Božić vam želim”, poručio je Šmit.

Vjernicima su izrazili posebno zadovoljstvo što je tradicionalnom nalaganju badnjaka prisustvovao i gradonačelnik Mostara, a veliki broj njih došao je sa svih strana da Božić proslavi u Mostaru.

Jedan od njih je i poznati preduzetnik Branislav Savić koji kaže da uvijek nastoji doći da u rodnom Mostaru proslavi Božić. ”Posebno je toplo oko srca kada vidim da se na ovako lijep način obilježava Božić u Mostaru i čuvaju običaji. Svima nam je jako drago što je s nama večeras i prvi čovjek grada kao i svi ostali koji su došli čestitati Božić. U tome i jeste ljepota praznika u Mostaru”, kaže Savić.

Večernje službe sa nalaganjem badnjaka održane su i u manastiru Žitomislić i crkvi u Bijelom polju. 

Prethodni članakNALOŽENI BADNJACI U MOSTARU
Naredni članakŠirom Srpske naloženi badnjaci kao najava najradosnijeg praznika (FOTO/VIDEO)