Ambasada Španije poklonila Mostaru šahovske figure za igru na otvorenom

Ambasade Kraljevine Španije u BiH poklonila je Gradu Mostaru šahovske figure za igru na otvorenom, a tim povodom danas je potpisan ugovor o donaciji u Gradskoj vijećnici Mostara.

Ugovor su potpisali mostarski gradonačelnik Mario Kordić i ambasadorica Kraljevine Španije u BiH Teresa Lizaranzu Perinat.

Zahvalivši na donaciji gradonačelnik je kazao kako ambasadorica vrlo često posjećuje Mostar i pruža podršku Gradskoj upravi, te izrazio zadovoljstvo što je igranje šaha na otvorenom ponovo zaživjelo u tom gradu.

“Ovaj projekt šahovske ploče na javnim površinama Grada Mostara i mogućnost da naši penzioneri i svi zaljubljenici u šah imaju priliku igrati taj plemeniti sport nagrizao je zub vremena. Ambasadorica nam je dala mogućnost da ponovo revitalizujemo, obnovimo taj projekt i nas dvoje ćemo probati da zajedno odigramo jednu partiju šaha”, kazao je Kordić.

Dodao je kako se šahovska ploča nalazi na Španskom trgu, pa se prigodno tome i Kraljevina Španija uključila u taj projekt.

Napomenuo je kako je saradnja između Ambasade Kraljevine Španije u BiH i Grada Mostara izuzetno dobra, te da bi trebalo dugo vremena da se pobroje svi zajednički projekti koji su u proteklom periodu realizovani u tom gradu.

Španska ambasadorica Teresa Lizaranzu Perinat također je istakla dobru saradnju s Gradom Mostarom, te kazala kako im je želja da se ovim projektom ponovo uspostavi igra šaha na otvorenom i nastavi kontinuitet uspješne saradnje.

“Želja nam je da se ljudi na tom mjestu i u budućnosti nastave sretati i ugodno družiti”,  poručila je ambasadorica, te najavila kako će u Mostaru uskoro biti relizovano još nekoliko aktivnosti, kao što je podrška Street Arts Festivalu i dječijim pozorišnim predstavama te dovođenje izložbe “El Prado na ulicama” u Mostar.

Danas je na Španskom trgu gdje se nalazi šahovska ploča organizovan i revijalni brzopotezni šahovski turnir u organizaciji H.Š.K. ”Zrinjski” i Š.K. ”Mostar”, a po završetku turnira ambasadorica je uručila i prigodne nagrade za prva tri mjesta.

Prethodni članakMostar: Od sutra nova regulacija saobraćaja
Naredni članakSindikat komunalne privrede HNK traži uvezivanje radnog staža za bivše radnike ‘Komosa’