Ne postoji volja da se riješi politička kriza u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ne postoji volja da se riješi politička kriza u BiH.

Dodik je, poslije sastanka članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, rekao da “postoje politike koje žele nekome nešto da nametnu, da legalizuju neke stvari koje nisu u skladu sa Ustavom i da ta BiH ne može da funkcioniše i opstane”, te da je to rekao i Borelju.

Dodik je rekao da je stav EU da je potrebno stabilizovati situaciju u BiH u pravcu pridruživanja.

Kada je riječ o izbornoj reformi u BiH, Dodik je rekao da svi traže da se nešto uradi na tom planu. Dodao je da se tehničke izmjene Izbornog zakona ne mogu se usvojiti bez predstavnika Republike Srpske.

– U svim zemljama gdje se održavaju izbori, izborni učesnici razgovaraju o izbornim uslovima i dogovaraju se oko konsenzusa za te uslove. Nema države ni u okruženju ni u Evropi u kojoj se održavaju izbori da neko drugi nameće izborna pravila i to je apsolutno jasno – rekao je Dodik.

Što se tiče Federacije BiH, Dodik je rekao da je Republika Srpska spremna da podrži ono što se akteri u ovom entitetu dogovore oko člana Predsjedništva.

– Računamo da koncept koji bi se dogovorio oko Doma naroda i za nas mora biti prihvatljiv. Za sve ostalo i mi imamo svoje viđenje, kako treba da izgledaju tehnički uslovi za izbore, ko treba da bude vlasnik mandata, a mi mislimo da to treba da budu političke partije – rekao je on.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da se iz BiH konstantno šalju poruke kako na nivou ne rade institucije, što nije tačno, ali da Republika Srpska neće donositi odluke koje neko očekuje.

Naveo je da je došao na svaku sjednicu Predsjedništva BiH, kao i da rade Predstavnički i Dom naroda.

Dodik kaže da je problem u BiH što nije sazvana sjednica Predsjedništva o situacija u Ukrajini.

Prethodni članakVučić: Biće obezbijeđena hrana za zemlje regiona
Naredni članakTRAGEDIJA U MOSTARU Pronađena mrtva studentkinja (21)