ZZO HNK: Preostalo nešto manje od mjesec dana za kupovinu godišnje premije osiguranja

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske kantona (HNK) podsjeća osiguranike kako je u toku redovna distribucija premija osiguranja za 2024. godinu. Redovna distribucija premija za 2024. godinu završava 29. 2. 2024. godine.

Kupovinom premije osiguranja osigurane osobe oslobođene su plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge.

Cijena premije osiguranja iznosi 20 KM po osiguranoj osobi, s tim da su djeca do navršene 18. godine života oslobođena plaćanja participacije/premije osiguranja i dobrovoljni davaoci krvi koji su, zaključno s 31.12.2023. godine, krv dali deset i više puta, te imaju najmanje jedno darivanje u 2023. godini, dobrovoljni davaoci krvi koji su krv darovali pedeset (50) i više puta, trajno su oslobođeni ličnog učešća   u troškovima zdravstvene zaštite.

Nakon završetka redovne distribucije, premiju osiguranja mogu kupiti prvoprijavljeni osiguranici, tj. osobe koje nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje u razdoblju redovne distribucije i to najkasnije 30 dana od dana prijave na osiguranje.

Djeca koja u 2024. godini navršavaju 18 godina života, premiju osiguranja mogu kupiti najkasnije 30 dana od dana navršene 18-te godine života.

Uplata premije osiguranja za 2024. godinu vrši se isključivo kod organizacija za obavljanje platnog prometa (banka, pošta) na depozitni račun ZZO HNŽ/K broj: 5550000004873298 (Vrsta prihoda 722 611).

Nakon izvršene uplate premije osiguranja, osigurane osobe su dužne istu evidentirati u područnim uredima Zavoda ili kod radnika Zavoda koji su za vrijeme redovne distribucije smješteni u poštanskim uredima u Mostaru, Čitluku i Neumu.

Posebna pogodnost za osigurane osobe je mogućnost podnošenja zahtjeva za evidentiranje uplaćenih premija putem web stanice Zavoda https://www.zzo.ba/hr/uplata-premije.

Naime, na web stranici Zavoda nalazi se jednostavna forma za podnošenje elektronskog zahtjeva u kojoj je potrebno navesti ime, prezime i JMB osoba za koje je izvršena uplata i priložiti uplatnicu kao dokaz o izvršenoj uplati. Osiguranici koji premiju osiguranja uplaćuju jednim nalogom za više osiguranika, trebaju navesti ime i prezime te JMB svih osiguranika za koje su uplatili premije.

Uplaćene premije za koje je zahtjev za evidentiranje poslat putem spomenute forme na web stranici Zavoda biti će evidentirane u informacijski sistem najkasnije u roku od jednog radnog dana, a potvrdu o evidenciji istih osiguranici će dobiti na ličnu e-adresu.

Evidentiranje premije osiguranja putem web stranice Zavoda prikazano je na video snimku:

 

Prethodni članakBivšim pripadnicima HVO-a 16 godina zatvora za zločine u Mostaru
Naredni članakU subotu karnevalska povorka i defile na ulicama Mostara