Župljanin: Suđenje Srbima ubrzano, a Dudakoviću se razvlači unedogled

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin smatra da odlaganje ročišta u predmetu “Atif Dudaković i drugi” pred Sudom BiH pokazuje da postoje očigledne namjere tog suda i političkog Sarajeva da se sporije procesuiraju optuženi Bošnjaci kako bi se zločini koje su počinili nad Srbima prikrivali.

– Protiv svih optuženih Srba pred Sudom BiH vode se ubrzani procesi. Јučerašnje ročište pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića govori o tome da taj sud nema pravila, te da kada postoji neki poseban interes onda je sve moguće maksimalno ubrzati, a s druge strane postoji predmet protiv Dudakovića koji se razvlači unedogled – rekao je Župljanin Srni.

Župljanin je rekao da ima slučajeva kada optuženi bude presuđen dobije mogućnost da ne pristupi izvršavanju određene kazne.

Prema njegovim riječima, Sud BiH u posljednjim godinama primjenjuje različite aršine i standarde kada je u pitanju procesuiranje optuženih za ratne zločine iz reda srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Župljanin je rekao da sam broj presuda izrečen u Haškom tribunalu i Sudu BiH govori da je poseban fokus usmjeren na to da se procesuira i osudi što je moguće više Srba.

– Srpski narod i institucije vlasti Republike Srpske uspjele su pronaći efikasan odgovor na takva ponašanja, tako da je upitno kako će se i dokle nastaviti ovakvo ponašanje pravosuđa na nivou BiH – zaključio je Župljanin.

Ročište u predmetu “Atif Dudaković i drugi” koje je trebalo da bude održano juče u Sudu BiH, otkazano je jer se jedan od optuženih nalazi na bolničkom liječenju, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Prethodni članakCvijanović: Poslanici da odbrane dejtonsku poziciju Srpske
Naredni članakAlen Kajtaz: Potrebe građana za hranom puno veće od mogućnosti javnih kuhinja u Mostaru