Zorana Mihajlović: Prvi letovi sa aerodroma u Trebinju 2022. godine

Prvi avioni sa aerodroma u Hercegovini, čija izgradnja bi mogla da počne do kraja naredne godine, poleteće najverovatnije 2022, kazala je u intervjuu za “Glas Srpske” ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je naglasila da u zavisnosti od odabrane lokacije i izabranog modela trajanje gradnje aerodroma može biti različito i navela da je važno da se Srbija i Srpska što bolje infrastrukturno povežu.

„Odmah po dogovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, predložili smo nadležnima iz Srpske tri moguće lokacije za aerodrome, i to u blizini Trebinja dve i jedne kraj Gacka. Nakon analize lokacija, na ministarskom nivou ćemo se opredeliti za konačnu. Nakon toga, Srpska će izraditi plansku dokumentaciju i biće napravljen sporazum o određivanju-osnivanju budućeg aerodromskog operatera, finansiranju tehničke dokumentacije i izvođenja radova„, rekla je ona.

S obzirom na složene procedure planiranja i period neophodan za izradu tehničke dokumentacije i ishodovanje dozvola za gradnju, sa radovima na glavnom aerodromu Trebinje najranije bi moglo da se počne u drugoj polovini, odnosno do kraja 2021.

„Takođe, u zavisnosti od odabrane lokacije i izabranog modela aerodroma, trajanje izgradnje može biti različito. Radovi će se izvoditi fazno. Na taj način bismo pokušali da obezbedimo uslove da prvi avioni polete s aerodroma u Trebinju već 2022. godine. Za razvoj punog, predloženog kapaciteta biće potrebno do četiri godine„, istakla je Mihajlovićeva.

Pored veze sa Banjalukom, Sarajevom, Mostarom, Tuzlom i aerodromima u Srbiji i ostalim zemljama iz okruženja, ovaj aerodrom bi građanima i privredi u Srpskoj omogućio povezanost sa čitavim sviketom.

„U saobraćajnom smislu bio bi alternativa aerodromima u pomenutim gradovima, aerodromu Dubrovnik i Tivat. Aerodrom Trebinje se planira u kvalitetu višem od svih u okruženju„, zaključila je ona.