ZLATNI PERIOD Ovih 5 stvari se mijenja u braku nakon četrdesete godine

epa10065965 A couple kiss under the glow of the bonfire as Crowds of people celebrate as the Craigyhill bonfire burns in the Craigyhill housing estate, Larne County Antrim, Northern Ireland, 11 July 2022. Members of the public gathered near the huge pile wood tower in the early evening hours to wait for the Craigyhill bonfire to be set on fire. The nighttime bonfire is seen as the start of the 12th of July celebrations in Northern Ireland celebrating King William of Orange's victory over the Catholic King James in the 1690 'Battle of the Boyne'. The unionists' celebrations had always been a controversy between the Protestant and Catholic communities in Northern Ireland. EPA-EFE/MARK MARLOW

Poslije niza godina zajedničkog života vjerovatno ste prošli sito i rešeto, pa bi ulazak u petu deceniju mogao da uvede neke promjene u bračne vode.

Kažu da su peta i sedma godina braka najkritičnije za ljude koji su u stalnoj vezi ili braku. S druge strane, istraživanja pokazuju da su najsrećniji parovi oni koji su zajedno 20 i više godina. Povezali su se na svim nivoima, a ako imaju djecu, sada su odrasla, pa par ima više vremena za sebe, nove aktivnosti i hobije.

Naravno, život nije med i mlijeko i sto parova se nađe u stotinu različitih situacija. Neki zaista uživaju, dok drugi razmišljaju o razvodu i novom početku. Činjenica je da vaš brak može proći kroz neke faze nakon četrdesete.

Ovo je pet stvari koje bi vam se mogle promijeniti nakon četrdesete.

Razmišljate o razvodu

Razvod braka je relativno česta pojava, a može se dogoditi bez obzira na godine. Međutim, u posljednje vrijeme, sve je veći broj takozvanih sivih razvoda, odnosno razvoda oko pedesete godine.

“Sivi razvod” se najčešće ne dešava zbog nekog konkretnog problema, već je rezultat udaljavanja partnera. I dok jedni uživaju u činjenici da su im djeca odrasla i u provedenom zajedničkom vremenu, drugi shvataju da su se tokom godina udaljili.

Često se dešava da parove, nažalost, zbliže zajednička djeca, a onda kada djeca odrastu, shvate da nisu srećni jedno s drugim.

Sada, kada su se djeca iselila iz kuće ili su bar postala manje zavisna od njih, parovi mogu da vide šta žele od života. Zato su pedesete često godine velikih životnih promjena. Naravno, ako ste se ranije vjenčali, isto se može desiti i u četrdesetim.

Seks rijedak, ali ljubavi ima

Nemojte misliti da su svi osuđeni na razvod. U dugim vezama seks je obično nešto rjeđi. Često se dešava da parovi shvate da je kvalitet važniji od kvantiteta. Možda nemate vremena ili kondicije da to radite svaki dan, ali seks u četrdesetim zaista može biti odličan. Možete isprobati nove poze, koristiti seks-igračke i lubrikante, biti slobodni i neopterećeni.

Važno je da održavate onoliko fizičkog kontakta koliko vam je prijatno, a to uključuje poljupce, zagrljaje i milovanja. Međutim, primjetno je da se poslije četrdesete parovi više oslanjaju na emotivnu bliskost i iskazivanje ljubavi na druge načine.

Povezujete se na novom nivou

Vrijeme i zajednička iskustva mogu da vas još više zbliže. Ako se osvrnete na sve što ste uradili, izgradili i stvorili kao par, možda ćete osjetiti nevjerovatan osjećaj ponosa i zadovoljstva. Naravno, velike su šanse da je bilo uspona i padova, pa čak i kriza, ali rijetko ko ih nema.

Sve je to dio života i sjajno je ako ste sada srećniji nego ikada. Pogotovo ako su vaša djeca odrasla u dobre i uspješne ljude.

Povjerenje u finansije

Nakon nekoliko decenija zajedničke štednje i planiranja, parovi su generalno opušteniji i finansijski sigurniji. Vjerovatno ste stekli dovoljno povjerenja da ne morate da ispitujete koliko i na šta je druga strana potrošila. Povjerenje jača brak, zapravo, ono je njegov temelj, prenosi B92.

Jači nego ikada prije

Vaša ljubav je zrela, a vaša veza puna poštovanja i podrške. Možda su teški trenuci koje ste prebrodili iza vas, pa sada kao tim malo-pomalo stižete do svojih ciljeva. Naravno, još možete postići mnogo toga, ali s puno ljubavi.

Prethodni članakNastavak akcije “Meta II”: Pretresi na 14 lokacija
Naredni članakOve kombinacije hrane i lijekova trebate izbjegavati