Zlatko Knežević ide u prijevremenu penziju

Prihvaćen je zahtjev Zlatka Kneževića, sudije i potpredsjednika Ustavnog suda BiH, da ode u prijevremenu penziju.

Istovremeno, odbijen je njegov zahtjev da se na dnevni red sjednice uvrsti rasprava o članu 39 Pravila o radu Ustavnog suda BiH, koji je ova pravosudna institucija obrisala, a koji je glasio da se sjednice ne mogu održavati bez plenuma, odnosno ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Knežević je, podsjetimo, obavjestio predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da će podnijeti zahtjev za prijevremeno penzionisanje sa 31. decembrom ove godine, kada stiče prvi uslov za to.

S druge strane, član 39 kaže da se sjednica Ustavnog suda održava ako je prisutno najmanje troje sudija iz FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je birala NSRS.

Odluka Suda da izbaci taj član izazvala je nezadovoljstvo u Srpskoj, pa je tako Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a kojim se nalaže da se sve dalje odluke i propisi Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, pišu Nezavisne.

Prethodni članakTrebinjski vatrogasci u posljednjem trenutku spasili stan
Naredni članakSnažno nevrijeme pogodilo Sloveniju: Vjetar čupao krovove, poplavljeni objekti