Žestoke reakcije iz RS na Džaferovićevo poređenje tzv. Armije RBiH sa antifašistima

Političari iz Republike Srpske osudili su jučerašnju izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića koji je takozvanu Armiju RBiH uporedio sa antifašistima iz Drugog svjetskog rata.

Danas je i Dan zlatnih ljiljana Armije RBiH koja je istinski baštinila antifašističke vrijednosti, te koristim priliku da uputim čestitke, osim za Dan pobjede nad fašizmom, i za Dan zlatnih ljiljana – rekao je juče Džaferović.

Generalni sekretar PDP i odbornik te stranke u Skupštini grada Banjaluka Milko Grmuša ističe da je tzv Armija RBiH baštinila antifašističke vrijednosti taman onoliko koliko su i njihovi preci u Handžar diviziji baštinili iste takve antifašističke vrijednosti.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Potpuno je jasno da je riječ o nastavku jedne politike i filozofije dijela bošnjačkog naroda koji vuče korjene iz Drugog svjetskog rata, a koji je bio saveznik Hitlerovih nacističkih snaga. „Sve najbolje“ prakse te Handžar divizije su pokupili i u tzv Armiji RBiH – ističe Grmuša.

On dodaje da Džaferovič pripada onoj školi mišljenja u SDA i generalno političkoj sceni dijela bošnjačkog naroda koji takve prakse svaki dan na neki način ponavlja pozivajući na rat, sukobe ili konflikte u godinama kada bi se trebalo pričati o digitalizaciji i modernizaciji.

– Nažalost, ali riječ je o dijelu bošnjačke političke scene koja je ostala negdje u vremenima Bajazita ili ne znam kojih osmanskih osvajača koji su dolazili, ugnjetavali druge narode i osvajali tuđa područja. Oni iz te priče očigledno ne mogu da izađu – poručuje Grmuša.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Kostadin Vasić ističe da Džaferovićeva izjava predstavlja klasičnu podvalu i pokušaj prekrajanja istorije.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Da nije tužno bilo bi smiješno. Ti takozvani antifašisti su pobili brojno srpsko stanovništvo u proteklom ratu, a ta tzv Armija RBiH je baštinila radikalnu islamsku ideologiju. O kakvom antifašizmu sada Džaferović priča!? To je klasičan pokušaj prekrajanja istorije- kaže Vasić.

On ističe da je svima jasno, pa čak i Džaferoviću da tzv Armija RBiH nema ni “A” od antifašizma.

– Zna se šta je baštinio Alija Izetbegović, a šta baštini Džaferović kao nasljednik njegove politike. Ko još vjeruje u tu laž o antifašizmu!? Srbi sigurno ne vjeruju- zaključuje Vasić.

Savčić: Džaferović ima amneziju

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ističe da Džaferović ili ima amneziju ili namjerno obmanjuje javnost.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Kako može da ima antifašističke vrijednosti armija koja je baštinila islamsku radikalnu ideologiju. Pripadnicima te armije su djeljene knjižice pod nazivom “Upute islamskom borcu” koje su sadržavale neke kontroverzne propise u vezi postupanja s civilima. O kakvoj antifašističkoj baštini onda pričamo – istakao je Savčić. Srpska info