Zemlje Evropske unije otvaraju granice, poznati i datumi

S popuštanjem mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, zemlje Evropske unije počinju da otvaraju svoje granice, prenose agencije.

Grčke granice će se ponovo otvoriti 15. juna, ali samo za građane koji dolaze iz Njemačke, Izraela, Kipra, Balkana i baltičkih zemalja. Turistima će biti dozvoljeno da uđu u Grčku bez negativnog testa na Covid-19 ili obaveznog karantina kada se međunarodni letovi ponovo pokrenu 1. jula, prenosi Euronews.

Bugarska je najavila otvaranje granice od 1. juna, dok je Hrvatska ponovo otvorila svoju granicu sa Slovenijom sredinom maja, a 29. maja bi trebalo da učini to isto sa Austrijom, Češkom, Mađarskom i Slovačkom.  

Mađarska je otvorila granice s Rumunijom, najavljeno je otvaranje i sa Slovačkom i Češkom, ali s ograničenjima. 

Italija planira da ponovo otvori svoje granice 3. juna za građane EU, Velike Britanije, šengenskog prostora, Andore i Monaka. 

Španija će ponovo otvoriti granice za turiste 1. jula. Francuske granice ostaju zatvorene najmanje do 15. juna, osim za građane EU koji imaju prebivalište u Francuskoj, sezonske radnike i građane EU koji rade u toj zemlji.

U Njemačkoj provjere na granici s Austrijom, Švicarskom, Francuskom i Danskom i za putnike koji dolaze avionom iz Italije i Španije ostaju na snazi do 15. juna.

Granice Velike Britanije su trenutno otvorene. Od 8. juna posjetioci iz inozemstva bit će u karantinu u trajanju od 14 dana.

Austrija planira da u potpunosti otvori svoju granicu sa Njemačkom 15. juna. Češka je 26. maja otvorila granice sa Njemačkom i Austrijom, a od 27. maja sa Slovačkom i Mađarskom, ali s ograničenjima.

Holandske granice su otvorene za one koji putuju unutar šengenskog prostora, ali se savjetuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu neophodna.

Belgijske granice ostaju zatvorene.