Željka Cvijanović: Ovo je generalna proba za ono što može da uslijedi ako nastave sa maltretiranjem

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Doboju da je protest građana Srpske samo generalna proba za ono što može da uslijedi ukoliko nastave da maltretiraju institucije i građane Republike Srpske.

Ovo je miran i dostojanstven skup i naravno da je mogao da bude održan u Sarajevu da ga nisu zabranili njihovi nadležni organi – rekla je Cvijanovićeva.

Na skupu podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću u Doboju, ona je istakla da je ponosna što se ovdje narod okupio, jer zna da treba da brani institucije i Republiku Srpsku.

– Ovo je samo generalna proba za ono što može da uslijedi ukoliko nastave da nas maltretiraju. A maltretiraju nas kada ne dozvoljavaju da Narodna skupština Republike Srpske obavlja svoj posao, jer je Skupština ta koja donosi zakone, da predsjednik Republike ne može da obavlja svoj posao, da potpisuje ukaze, proglašava zakone – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su to sve stvari kojima su svi svjedočili u prethodnom periodu voljom jednog neizabranog stranca koji je napravio takvu situaciju u kojoj predsjednik Republike Srpske treba da odgovara za nepostojeće krivično djelo, te poručila da nikakav Kristijan Šmit nije nadležan da donosi ili mijenja bilo kakve zakone, niti da kreira šta je to u zakonu bitno i šta se to smatra krivičnim djelom.

– Tu odgovornosti nikakve nema. Mi smo ovdje da pokažemo da nam je dosta ove nepravde sa kojom se suočavamo sve ove godine. U Federaciji BiH su živjeli mnogi Srbi koji su tamo stekli svoje penziono pravo i nisu mogli nikada da ga ostvare. Oni su prešli u Republiku Srpsku i primio ih je naš Fond penzionog osiguranja – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je precizirala da su dospjele obaveze koje su oni dugovali tada bile više od 1,4 milijardi KM.

– Zamislite kakvo je ovo okruženje da nekome ko živi na vašoj teritoriji vi uskratite penziju. Onda imate presude nekog doma za ljudska prava, pa stignete do Strazbura i ponovo ne možete da ostvarite svoje pravo. Mi govorimo onda, dakle, o nečemu što je uređen sistem, a Republika Srpska je uređen sistem i mi smo na nju ponosni. Ovo je generalna proba i ako treba mi ćemo da se borimo na svaki mogući demokratski i zakonit način za ono što jesu naša institucionalna prava – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da okupljeni danas brane instituciju predsjednika Republike Srpske, jer je dosta više da svaki predsjednik Republike mora da bude sankcionisan od nekoga.

– I to jeste nepravda i dosta nam je više maltretiranja i nepravde s kojom moramo da živimo sve ovo vrijeme! Mi imamo svoje ruke i svoj glas u parlamentu za ono što radimo. Građani Republike Srpske biraju svoje predstavnike koji djeluju u okviru institucija Republike Srpske, lokalne zajednice i na nivou BiH. Dakle, oni su ti koji biraju svoje predstavnike i ne može da kaže ništa Šmit, ni bilo koji ambasador da jedan predstavnik jeste dobar i da on ispunjava svoje obaveze, a drugi ne ispunjava – rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da predstavnici Republike Srpske imaju mandate koji su im dali njeni građani.

– To je mandat ovog naroda i ove republike. Mi smo dužni i obavezni da štitimo Republiku Srpsku i oni koji to nisu prepoznali nisu ni prepoznati od građana na izborima. Prema tome, nosimo i tu vrstu odgovornosti, i političku osim one koju imamo kao našu ljudsku odgovornost. Sigurna sam da će Republika Srpska pobijediti i ponosna sam na tu buduću pobjedu, u svim svojim nastojanjima da se odupre nepravdi i u svim nastojanjima da se razvija, da bude organizovana zajednica u kojoj može da se živi, koja je otvorena za svakoga, koja ne diskriminiše nikoga u koju su dobrodošli svi koji poštuju zakone Republike Srpske – naglasila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva je rekla da nivo BiH jeste zajednički nivo, da tamo dolaze predstavnici iz dva entiteta, koje biraju kako je to propisano po Ustavu i zakonima.

– Mi tamo donosimo još jednu obavezu, a to je da tamo zastupamo i branimo one koji su nas birali na prostoru Republike Srpske. To ne može promijeniti nijedna odluka u Strazburu. Može samo da se promijeni onda kada postoji saglasnost tri naroda, jer ovo nije država jednog naroda. Ma kako nam stranci pokušavaju pokazati da Srbi i Hrvati treba da budemo ovdje dekor nekoj bošnjačkoj komponenti, ako želimo da živimo u multietničkom društvu, ono mora da bude takvo i moraju da se poštuju naše ustavne nadležnosti – rekla je Cvijanovićeva.

Ona ističe da danas okupljeni brane poziciju predsjednika Republike Srpske, Narodne skupštine, Vlade Republike Srpske, svojih ljudi koji su izabrani u ime naroda na pozicije koje su važne, odgovorne, teške i u redovna vremena, a pogotovo u ovako složenim vremenima.

Na pitanje da li se ovim krše odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma koje se odnose na slobodno kretanje robe i usluga, Cvijanovićeva je rekla da je slobodno kretanje robe i usluga.

– Kako poljoprivrednici izađu i zaustave saobraćaj i imate malo ograničenu slobodu kretanja neko vrijeme, evo i ovdje će to da traje neko vrijeme – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je upitala zbog čega je to problem i kakvo je to kršenje Dejtona.

– Pa, oni su govorili da organizovanje protesta u Sarajevu znači rušenje države. Zamislite kakva je to glupost. I neki čovjek koji je izabran na neku važnu izvršnu poziciju kaže tako nešto. Dakle, kad protestujete, to je rušenje države, je li tako? Rušili su vam državu kada su vam palili Predsjedništvo BiH, kada su vam tamo opsjedali Parlamentarnu skupštinu i nisu dali ljudima da izađu odande. Ti su vam rušili državu. Mi državu ne rušimo, nego je pravimo onakvu kakva ona treba da bude u skladu sa Ustavom – rekla je Cvijanovićeva.

Ona ističe da će uslijediti ono što treba da uslijedi, što zavisi od komunikacije u narednom periodu i s kim će predstavnici Srpske moći da komuniciraju.

– Mi smo uvijek bili za dogovor. Od nekih opštih okolnosti zavisiće i određena postupanja. Znam da sigurno neće izostati reakcija institucija i naroda Republike Srpske ako je nepravda u pitanju. Ako je u pitanju pravda, mi smo tu da budemo partneri svima, da radimo, da definišemo šta su naši zajednički ciljevi i zadaci i konačno da prestanemo da pričamo jedni protiv drugih već da radimo jedni s drugima – poručila je Cvijanovićeva.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo za danas najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH “zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”, predsjednik Odbora Đorđe Radanović pozvao je Srbe da dođu na granici sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Radanović je 24. avgusta podnio zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića.

Prethodni članakZa 17.926 socijalnih korisnika 8,5 miliona KM pomoći
Naredni članakPutin posjetio rodni kraj svoje porodice: Pogledajte kako je to izgledalo i šta ga je iznenadilo