Zelenski pozvao Putina da se sastanu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da se sastanu kako bi potražili načine za rješenje krize.

– Ne znam šta predsjednik Ruske Federacije želi, tako da predlažem sastanak – kazao je Zelenski u subotu na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, gdje se sastao i sa američkom potpredsjednicom Kamalom Haris, prenosi AP.

Ukrajinski predsjednik je dodao da Rusija može da izabere lokaciju sastanka.

– Ukrajina će nastaviti da slijedi samo diplomatski put radi mirnog rješenja – istakao je Zelenski.

Za sada nema odgovora Kremlja na ovaj prijedlog Zelenskog.

On je uputio poziv Putinu nekoliko sati nakon što su lideri proruskih snaga u istočnoj Ukrajini naredili punu vojnu mobilizaciju.

Ukupno 49 kršenja primirja proteklog dana

Tokom proteklog dana na teritoriji samoproglašene Narodne Republike Luganska (NRL) registrovano je ukupno 49 kršenja primirja od strane ukrajinskih oružanih snaga, saopšteno je iz misije NRL u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

– Registrovano je ukupno 49 kršenja primirja 19. februara od strane ukrajinskih oružanih snaga. Korišćena su i teška artiljerijska oružja – saopštila je misija na svom Telegram kanalu, navodeći da su napadi bili usmjereni na 27 stambenih naselja u samoproglašenoj republici, prenosi TAS S.

Detonacije artiljerijskih granata čule su se rano jutros u centralnim, severnim i zapadnim delovima Donjecka, najvećeg grada NRD i pretpostavlja se da se kontinuirano koristi teška artiljerija.

Ranije je misija DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju saopštila da su ukrajinske trupe otvarala i minobacačku vatru na nekoliko naseljenih oblasti, uključujući i Donjeck.

Prema prvim izvještajima, pored Donjecka na meti ukrajinskih minobacača su se našli i gradovi Dokučajevska, Oktjabra, Sosnovskog, Aleksandrovke i Spartaka, a kasnije je objavljeno da su granatirana i sela Petrovskoe, Staromihajlovka i Komunarovka.

Kubanski ministar:SAD pokrenule propagandnu histeriju

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodriges Parilja izjavio je da su SAD protiv Rusije pokrenule propagandnu histeriju.

Šef kubanske diplomatije se istovremeno izjasnio protiv širenja NATO ka granicama Rusije, prenio je Sputnjik.

– Odlučno odbacujemo propagandnu i komunikacionu histeriju, koju su SAD pokrenule protiv Rusije i odlučno se protivimo širenju NATO ka granicama te bratske zemlje – napisao je Parilja na Tviteru.

Prethodni članakVučić: Hoće da Kosovo ubace u NATO i tako mu obezbijede nezavisnost
Naredni članakPrvi put u istoriji centar najbolji trojkaš