ZDRAVSTVO U HNK PRED SLOMOM – Zdravstveni radnici najavili generalni štrajk

U vrijeme pandemije kada se cijelo društvo oslonilo na zdravstveni sistem radnici zaposleni u tom sektoru na ulici traže svoja osnovna prava.

Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar i strukovni sindikat zaposlenika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu obavijestili su danas javnost da spemaju novi izlazak na ulicu, a da se ne isključuje ni stupnje u generalni štrajk.

Kažu da ih niko od odgovornih u Vladi HNK nije pozvao na razgovor, a nije u plan ni tematska sjednica o problemu u zdravstvu.

Sidikat navodi da će ponovo 13. novembra od 10 do 10:30 časova provesti štrajk upozorenja i protestnu šetnju ulicama Mostara.

U saopštenju navode da će radnici zaposleni u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu udruženi u dva sindikata – Reprezentativni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNK u štrajk ”zbog izostanka adekvatne reakcije resornog ministra zdravstva i Vlade HNK na štrajk upozorenja odnosno zbog ne potpisivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriju HNK”.

Ministar Goran Opsenica i premijer Nevensko Herceg nisu, kako se navodi, ”donijeli odgovarajuće Odluke što svima i previše govori o njihovom daljem bahatom odnosu i ignoriranju zahtjeva zdravstvenih radnika”.

‘Upozoravamo sve odgovorne da će sindikat već sljedeće sedmice ukoliko izostane adekvatna reakcija prozvanih donijeti odluku u stupanju u generalni štrajk do ispunjenja naših zahtjeva”, navodi se.

Ministar Goran Opsenica je nakon zadnjeg štrajka upozorenja rekao da je Vlada Sindikatu poslala Zaključak ”u kojemu je definisala prijedlog koji se odnosi na pocećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku kojima je to dano Sindikatu doktora medicine i stomatologije”.

”Ja sam Sindikatu pisao da mi nismo dobili službeno očitovanje da li oni pruhvaćaju taj prijedlog. U slučaju da prihvate potpisali bi kolektivni ugovor, a ukoliko ne prihvate ja sam im obećao da ću pokrenuti na Vladi imenovanje pregovaračkog tima i određivanje datuma pregovora. Oni su tražili pojašnjenje juče, na naš Zaključak, ministarstvo je pojašnjenje vratilo uredu Vlade, a Sindikat tvrdi da nisu dobili pojašnjenje, iako je u Zaključku jasno napisano što im se nudi”, rekao je Opsenica.

Zdravstvo u HNK je već sada u ogromnom probemu zbog pandemije izazvane korona virusom. Svakodnevno u mostarske bolnice pristiže na desetine i stotine bolesnika iz HNK ali i ostalih kantona kojima je potrebna ljekarska pomoć. Zdravstveni radnici u kovid bolnicama i ambulantama su na izmaku snaga, a ako dođe i do jednodnevne obustave rada posljedice bi mogle biti velike. Ljekari su pak u više navrata poručili da niti jedan građanin kome treba hitna pomoć nikada nije ostavljen da čeka i da to neće biti slučaj ni sada.

Prethodni članakPred Gackom brojni projekti, počinje i rekonstrukcija škole “Sveti Sava”
Naredni članakALARMANTNO U MOSTARU- U jednom danu preminulo 11 ooba, 259 novozaražnih