ZDRAVSTVO NA KOLJENIMA- Kvesić: Otkazuju se usluge u bolnici u Mostaru zbog povećanja broja oboljelih od covida

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru dr. Ante Kvesić pozvao je građane da se vakcinišu protiv koronavirusa upozoravajući da se zbog porasta novozaraženih odgađaju brojne usluge u ovoj medicinskoj ustanovi u kojoj je sve više hospitalizovanih od covida.

“Izgleda da je lakše vjerovati zavjerama, a onda tražiti hospitalizaciju u slučaju zaraze i komplikacija. A onda onkološki pacijenti idu na čekanje jer ne možemo raditi normalno”, rekao je Kvesić .

U posljednja 24 časa u covid bolnici u Mostaru preminule su četiri osobe, a na liječenju je 93 bolesnika od kojih je 15 na respiratorima dok je četvero na potpori kisikom.

Zbog velikog broja hospitalizovanih pacijenata angažovano je čak 22 ljekara s Odjela anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja.

Kvesić je pozvao građane da prestanu vjerovati nadristručnjacima, te se vakcinišu kako bi se smanjio broj teških kliničkih slučajeva. Po njegovim infomacijama čak 90 odsto hospitalizovanih u mostarskoj covid bolnici nije vakcinisano, dok je je ostalih deset odsto primilo tek jednu dozu vakcine.

“Vkcina vam daje izuzetno visoke izglede da u slučaju zaraze nećete dobiti teži oblik bolesti, završiti na respiratoru i imati dalekosežne posljedice po zdravlje nakon preboljene bolesti. Zar to nekome nije dovoljno da se vakciniše, spriječi komplikacije i pomogne sebi i zdravstvenom sistemu koji je na koljenima?”, dodao je dr. Kvesić.

Prema službenim podacima u BiH je tek nešto iznad 30 odsto vakcinisanih osoba. Prema medijskim izvještajima građani traže vakcinu Pfizer, dok se mali broj odlučuje primiti Astrazenecu.  Hina

Prethodni članakKisić: Kovid propusnice se pokazale efikasnim
Naredni članakTegeltija na sastanku s Merkelovom: EU stvara iluzije