Zdravstveni radnici HNK ponovo izašli na ulice, konačno kreću pregovori Vlade i Sindikata

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji su više od mjesec u generalnom štrajku, danas su ponovo blokirali ulicu Stjepana Radića tačno ispred zgrade Vlade HNK.

Medicinari, od Konjica do Neuma, danas su masovno izašli na ulice boreći se za svoja prava, a zajedno s njima bilo su i članovi njihovih porodica.

Namjeravali su postaviti šator pred zgradom Vlade u kojem bi s resornim ministrom i premijerom potpisali kolektivni ugovor, kojeg traže više od godinu i po, ali ih je u tome spriječila policija.

Sa druge strane iz Vlade HNK su saopštili da su Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, u ime Vlade HNK i Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, u ime Sindikata, danas potpisali usaglašeni tekst Protokola o vođenju pregovora radi zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Potpisivanjem ovoga Protokola od strane predstavnika Vlade i Sindikata osigurani su potrebni preduslovi za početak pregovaračkoga procesa s ciljem utvrđivanja konačnoga teksta Kolektivnog ugovora.