Zbog drastičnog povećanja cijene materijala građevinari u problemu

Gotovo da nema sektora u privredi koji nije na udaru ekonomskih posljedica. Problemi tako nisu zaobišli ni građevinarstvo u kojem trenutno nedostaje 7.000 kvalifikovanih radnika. Građevinska sezona, ipak, mogla bi biti ugrožena i zbog nemogućnosti nabavke materijala, ali i rekordnog rasta cijena.

Željezo koje je doskora koštalo 0,90 KM, sada prelazi i 2KM. Osim naglog skoka cijena građevinskog materijala, tržište se suočava i sa nedostatkom robe što posljedično dovodi do prolongiranja rokova. Osim građana koji po najviše plaćaju ceh krize, probleme imaju i izdvođači radova.

– Јedan od bitnih projekata koji se kod nas na Palama odvija je priprema za izgradnju jedne faze cjevovoda i ušli smo lično u rizik. Zadužili smo se kreditnim sredstvima da dobavimo te cijevi, više nije bitno koja je cijena, važno je da ih nabavimo. Da to nismo uradili ko zna da li bi projekat bio nastavljen i pod kojim uslovima – istakao je Ljubiša Tanić, direktor preduzeća “Grijanjeinvest”, Pale.

Sektor građevinarstva desetkovan je i manjkom radnika. Potrebe tržišta u BiH govore da ih za sada nedostaje oko sedam hiljada.

– Nažalost, nedostaje radne snage i po broju i po kvalifikacijama. U narednom periodu vjerovatno će jedna od tema biti i uvoz radne snage u BiH – naveo je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Srpske.

Na ekonomske poremećaje koji su najprije prouzrokovani pandemijom, a sada i ukrajiskom krizom, Vlada Srpske reagovala je adekvatnim mjerama. Namjera je bila olakšati poslovanje privrednim subjektima i spriječiti otpuštanje radnika.

– Građevinarstvo tokom pandemije nije bilo obuhvaćeno mjerama, oni su mogli da rade, ali jesu određene industrije koje su bile usko naslonjene na tu granu. Zbog toga je Vlada putem Kompenzacionog fonda za više od 378 pravnih lica, odnosno preduzetnika izdvojila više od 1,65 miliona KM na ime bruto plata zaposlenih u ovoj oblasti – istakla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Da se u vrijeme krizne situacije ne bi dešavale razne zloupotrebe na domaćem tržištu, pod lupom Republičkog inspektorata biće sva preduzeća.

Trenutno u Srpskoj ima oko 1.000 važećih licenci, a zbog neispunjavanja ili nepoštovanja uslova u 2021. godini 26 preduzeća ostalo je bez dozvola za rad. RTRS

Prethodni članakOdgovornost svih u regionu da se sačuva mir i stabilnost
Naredni članakTuga: Preminuo sin Kristijana Ronalda