ZAVRŠEN TEATAR FEST Najbolja predstava “Petrijin venac” beogradskog Ateljea 212

Бањалука - Театар фест - додјела награда

Predstava “Petrijin venac” beogradskog pozorišta Atelje 212 proglašena je za najbolju na 24. Teatar festu “Petar Kočić”, koji je održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, odlučio je stručni žiri.

Član žirija Milica Kralj rekla je da je ta predstava kompletna po dejstvu na publiku, vizuelnom identitetu, neobičnoj i neočekivanoj dramatizaciji i po izuzetnim glumačkim kreacijama.

Glumice iz predstave Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović dijele nagradu za najbolju glumicu, dok je za najboljeg glumca proglašen Boris Šavija, koji je igrao u predstavi “Jugoslavija, moja otadžbina” u koprodukciji Gledališča Koper iz Slovenije i Pozorišta Prijedor.

Šavija je rekao da je uloga oca Nedeljka jedna od najkompleksnijih koje je do sada igrao i da će je pamtiti po “golgoti” koju je predstava prošla jer je bilo raznih peripetija dok nije ugledala svjetlost dana.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković izjavila je da je Teatar fest “Petar Kočić” jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala u regionu, koji predstavlja simbol pozorišne umjetnosti Srpske.

Ona je dodala da je ovogodišnji Teatar fest obilježio nastup novoosnovanog Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Prvi put kulturna scena u Srpskoj dobija institucionalizovan Simfonijski orkestar i to je ono na čemu se godinama radilo, a ove godine na radost brojne pozorišne i muzičke publike to smo i dočekali – rekla je Đakovićeva.

Na repertoaru ovogodišnjeg Teatar festa bilo je šest predstava – “Kaštel u jezeru” Narodnog pozorišta Sombor, “Cement Beograd” Beogradskog dramskog pozorišta, “Petrijin venac” Ateljea 212, “Kod `Večite slavine`” Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, “Jugoslavija, moja otadžbina” u koprodukciji Gledališča Koper iz Slovenije i Pozorišta Prijedor, te “Šćeri moja” Crnogorskog narodnog pozorišta.

Dodjelom nagrada i priznanja i koncertom u čast nagrađenih večeras je svečano zatvoren 24. Teatar fest “Petar Kočić”.

Prethodni članakLideri parlamentarnih stranaka u BiH sa Mišelom u Briselu
Naredni članakMonako želi Srbina: Jović odlazi iz Reala za 16 miliona evra