Završen sastanak u Zagrebu: Snažna podrška Hrvatske evropskom i reformskom putu BiH

Iz Vlade Hrvatske večeras su se oglasili saopštenjem za javnost nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s liderima HDZ BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Time je nastavljen redovan dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i privrednim odnosima Hrvatske i BiH.

Naglašena je čvrsta podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom evropskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH“, saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za sticanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Evropskoj uniji.

“Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Ususret 25. godišnjici potpisivanja Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma, sastanak je bio prilika za sažimanje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, privrednoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države“, saopšteno je iz Vlade Hrvatske.