Zavičajna udruženja Srba iz Hercegovine u Srbiji: Optužnica pravno nasilje

Zavičajna udruženja Srba iz Hercegovine u Srbiji saglasna su da optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića predstavlja pravno nasilje jer nije u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Apsurdno je da se akteri koji stoje iza podizanja optužnice pozivaju na Dejtonski sporazum, dok je samo njihovo konstituisanje i djelovanje u očiglednoj suprotnosti sa tim pravnim aktom – navodi se u saopštenju Zavičajnog udruženja Srba Hercegovaca u Srbiji.

Smatraju da je indikativno da ovakvo stanje podsjeća na ono koje je vladalo u institucijama BiH pred otpočinjanje oružanog sukoba kada je na djelu bila politička koalicija usmjerena na potpuno ignorisanje interesa srpskog naroda u toj republici.

– I tada, kao i sada, takvo djelovanje je imalo punu podršku od strane velikih sila političkog zapada kojima nije stalo do mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Hercegovci koji žive u Srbiji pozivaju na jedinstvo svih aktera na političkoj sceni u Srpskoj i Srbiji jer jedino tako možemo da zaštitimo svoje nacionalne interese. Јedinstvom smo očuvali Republiku Srpsku u ratu i jedino tako je možemo očuvati i doprinositi njenom napretku u miru – dodaje se u saopštenju.

Prethodni članakCvijanović: Bezočan udar na osnovna ljudska prava novinara Danijela Simića
Naredni članakHoror u Hrvatskoj: Djevojka bebu umotala u vreću i bacila u bunar