ZAVATRILO U VIJEĆU ZBOG KAFIĆA-U Centru 2 predviđeno rušenje 1000 kvadrata terasa, a u Starom gradu našli samo 265 spornih kvadrata

Odluke o donošenju i proveđenju programa zauzimanja javnih površina, kioska, panoa i displeja na području Grada Mostara izazvala je ogromno interesovanje vijećnika u Gradskom vijeću Mostara, koji su žustro raspravljali i pretresali svaku terasu u gradu.

Istina da se radi o važnom pitanju koje bi trebalo urediti mostarske ulice i skloniti sa trotoara stolove, no čini se da posao neće ići lako jer dok su jedni bili za potpuno uklanjanje stolova sa trotoara i zelenih površina, drugi su se svesrdno zalagali za ostanak istih.

Vijećnik Vlatko Marinović rekao je da se u informaciji navodi da se planiraju ukloniti dijelovi od 42 objekta sa područja Starog grada i područja Zapad i Jugozapad.

“42 objekta raspoređena su za uklanjanje tako da s na Zapadu uklanja 15 objekata, Jugozapadu 14 i u Starom gradu 13 objekata. Ukupna kvadratura tih objekata koji su predviđeni za demoliciju na Zapadu su 1.116 metara kvadratnih, Jugozapadu 1.193 i Starom gradu 265 metara kvadratnih. Zaključuje se da se po kvadaraturi samo 10 odsto spornih kvadrata nalazi u Starom gradu…Imali ste ozbiljnu koncentraciju pažnje na naselje Centar 2.  jer u Centru 2. predviđate ukloniti preko 1000 metara kvadratnih ugostiteljskih objekata, dok ste na Carini uspjeli naći 7 objekata sa 37 kvadrata.Ovakav nacrt zahtjeva ozbiljnu revizij i pristup”, reako je Marinović.

Dodaje da se ovdje radi o eksperimentu da se u Centru 2 sve počisti iako su tu više desetina godina određeni ugostiteljski objekti koje niko nije dirao i koji, kako kaže, nikome ne smetaju.

“Ovih 10 odsto u Starom Gradu mi izgleda previše pristrano”, rekao je Marinović.

Marinović je skrenuo pažnju i na to da se određeni objekti predviđeni za uklanjanje, a drugi za preinaku iako su isto tako nelegalno izašli van svojih okvira.

Zapitao se je li moguće da timovi nisu imali usklađene kriterije budući da sve što je urađeno otvara ozbiljna pitanja.

Direktor zavoda za prostorno uređivanje Grada Mostara Salem Bubalo je rekao da u Centru 2 ima mnogo lokaliteta koji su nedefinisani i da je za svaki lokalitet stavljeno objašnjenje. Rekao je da je za sve primjenjivan isti standard.

Vijećnik Silvio Bubalo kaže da mu nije jasno kako se planira uklanjanje kafića Feniks u Centru 2 koji je tu najmanje 30 godina, dok drugi kafići koji su na trotoaru navode se kao objekti koje treba preoblikovati. Bubalo kaže da mu nije jasno kako su pojedine ćevabčinice dobile dozvolu za rad na trotoarima, a na primjer kafić u Centru 2 koji nikome ne smeta nije.

“Nejasni su mi kriteriji, pokušaću se uključiti. Ne vidim logiku uklanjanja nečega što stoji tu 30 godina”, kaže Bubalo.

Zamjenik predsjednika GV Ivan Zelenika rekao je da je istog stava kao vijećnik Bubalo kada je u pitanju Ulica Adema Buća koja je, kako kaže, školski primjer kako se ne treba raditi.

“Slikali ste obekte iz drugog ugla, ali stvarno stanje na terenu nije takvo kako ste stavili”, rekao je Zelenika i naveo veliki broj objekata koji su ucrtani kao propisni a ne zadovoljavaju nikakve sandarde.

Zelenika se zapitao gdje je Trg zaljubljanih da ode tamo sa suprugom, kao i gdje je Dalmatinska ulica u Mostaru pošto nije upoznat da takve lokacije postoje.

Vijećnici su se zapitali kako je moguće da Zavod dostavlja planove sa nepostojećim ulicama, dok su iz Zavoda odgovorili da se radi o katastarskim nazivima. Tkođe je više njih naglasilo da se pojedini objekti slikaju iz ugla iz koga se ništa ne vidi.

Zanimljiva rasprava povela se i oko kijoska u gradu i toga kako su tretirani, koliko im je dozvoljeno da imaju frižidera i slično, kao i ko upravlja panoima.

Ova pitanja svakako će biti predmet rasprave u narednom periodu budući da su planirane javne rasprave i usaglašavanja, a očito je već sada da, kada su u pitanju kafići, nikakva vladajuća koalicija nije pravilo da bi se glasalo.

 

Prethodni članakTragedija: U teškoj saobraćajnoj nesreći u Dizeldorfu poginuo mladić iz BiH
Naredni članakLANA PUDAR PRVA NA OTVORENOM PRVENSTVU TURSKE