Zašto Holanđani na prozorima nemaju zavjese?

Iako se Holanđani danas većinski izjašnjavaju kao ateisti, kalvinizam je svojevremeno radikalno promijenio njihov način razmišljanja, pa baš zbog toga ni danas nemaju zavjese na prozorima. Kakva je veza između religije i zavjesa?

Kalvinizam je pravac protestantizma koji je postavio temelje holandskog društva – disciplinu, marljivost i štedljivost. I dok katolici vjeruju u iskupljenje, kalvinisti su vjerovali da je našu sudbinu predodredio Bog.

Vjernik svoju vjeru dokazuje samokontrolom i ekonomskom aktivnošću. Bilo kakav materijalni luksuz je u suprotnosti sa skromnošću kalvinista. Istorijski gledano, sveštenstvo na vrhu uživalo je u blagodetima finansijske dobiti, ali uvijek iza zatvorenih vrata, i što je još važnije, navučenih zavjesa.

Suprotno tome, kalvinistički mentalitet se fokusirao na politiku otvorenih vrata jer niko nema ništa da krije i shodno tome – prozori su na izvol’te.

Danas, zgrade u Amsterdamu su gusto zbijene, a prozorska okna su veća nego u većini evropskih gradova. Jedna djevojka iz inostranstva koja je došla da živi u Holandiju piše da joj je bilo neprijatno što se sve vrijeme osećala kao voajer i otkriva da je povremeno i mahala ljudima u stanovima, ali oni nisu reagovali.

Onda je prvog vrelog ljeta namjerno po svom stanu, takođe bez zavjesa, paradirala u bikiniju đuskajući, uz još neke „sumnjive aktivnosti“.

Niko s ulice nijednom nije pogledao u njen prozor ili ako i jeste – nije bilo apsolutno nikakve reakcije.

Mlađe generacije polako ovaj običaj bacaju u zaborav. CNN piše da od kad su u Holandiju počeli da stižu imigranti, mladi Holanđani su ipak poželjeli više privatnosti (da, isti oni mladi ljudi koji intimu često dijele na društvenim mrežama), pa se sad sve češće na njihovim prozorima viđaju šaloni i zavjese.