ZAPLIJENILI IM I PRODALI STAN: STARICU I BOLESNOG JOJ SINA DELOŽIRAJU IZ STANA U CENTRU MOSTARA

U Ulici kralja Tomislava 58 jutros se odvijala prava, jer su se 75- godišnja Mahira Alispahić i njezinog psihički bolesni sin zatvorili u stan iz koga su trebali biti deložirani.

Deložacija porodice Alispahić iz stana u Ulici kralja Tomislava 58 u Mostaru odložena je na mjesec u dogovoru sa svim strankama, sudskim izvršiocima i kupcem.

Kako saznajemo 75-godišnja Mahira zatvorila se u stan i nije dozvoljavala ulazak sudskih izvršilaca, a na mjesto događaja su izašli i radnici Hitne pomoći. Radi se o drugoj deložaciji ove porodice zbog duga banci u kojoj je 2003. godine podignut kredit, a koji se nije redovno vraćao.

Stan od 80 m2 u centru grada vrijedan 133 000.00 KM prodat je nepoznatoj osobi za 45 000.00 KM. Advokati porodice Alispahic zatražili su odgodu deložacije jer se u međuvremenu javila kćerka gospođe Mahire, koja živi u Italiji i koja do sada nije znala za ovu situaciju, sa zahtjevom da banci otplati dug.

Kako saznajemo, s obzirom da se kredit od 19 000.00 KM, koji je Mahirin suprug podigao 2003. godine, nije redovno vraćao banka je zatražila povrat svojih sredstava, čiji je dug do danas narastao na 45 000.00 KM. Sud još nije donio odluku po pitanju promijene predmeta izvršenja na način da se isplati taj novac dobrovoljno i povuče prodaja koja je u međuvremenu provedena.

Ovaj zahtjev dostavljen je banci da se izjasni o njemu za što ima rok od osam dana. Sudski izvršiocu izašli su na izvršenje deložacije koja je bila zakazana za današnji dan.

Ono što treba istaći u svemu ovome, pitanje je prava na dom porodice Alispahić, koji je nepovrediv po Članu 8 Zakonu o ljudskim pravima, posebno kada osoba nema niti jednu drugu nekretninu na prostoru u BiH. Inače, Sud je ranije donosio odluke u korist takvih osoba u kojima je ustanovio povrede prava na dom i uglavnom su obustavljali deložacije, navodi bljesak.info.

Prethodni članakTREĆI APRILSKI SNIJEG U NEVESINjU
Naredni članakDodik: Zakon o državnoj imovini na nivou BiH bila bi smrtna kazna za Srpsku