Zapadnohercegovački kanton proglasio stanje nesreće zbog širenja koronavirusa

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite Vlada Zapadnohercegovačkog kantona je donijela Odluku o proglašenju stanja nesreće na području ovog kantona prouzrokovane širenjem koronavirusa, kojom se stanje nesreće proglašava dana 27. avgusta 2020. godine.

– Smisao proglašenja stanja opasnosti jeste da se svi potencijali i sve službe, od ministarstava, tijela uprave, lokalnih štabova do onih organizacija na području našeg kantona s kojima Uprava civilne zaštite ima ugovor o zajedničkom djelovanju u slučaju potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara, stave u funkciju – pojasnio je premijer ZHK Zdenko Ćosić. 

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHK Tomislav Pejić je informisao prisutne o situaciji s brojem zaraženih u protekla 24 sata, kazavši kako u navedenom periodu ima 49 novooboljelih osoba, što znači da je 351 osoba na području kantona zaražena koronavirusom.

– U protekla 24 sata imamo 14 osoba koje su se oporavile i nemamo ni jedan smrtni slučaj uzrokovan koronavirusom. U prethodnom periodu od 15 dana u prosjeku dnevno imamo 32 novooboljele osobe, imamo 43 testirane i negativne osobe, iz tog razloga je Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite predložio da se proglasi stanje prirodne nesreće, kako bi se maksimalno mobilizirale sve institucije koje su, što direktno što indirektno, uključene u rad Štaba i provođenje svih mjera koje je predložio ili naredio u proteklom periodu – naveo je. 

Pejić je rekao da je prosječna dob oboljelih 30 godina, koji donose virus u svoje porodice, prenose ga na starije članove, što bi moglo dovesti do porasta broja oboljelih starijih osoba u ZHK.