Zapadni Balkan dobija 680 miliona evra, poznati “prioritetni sektori”

European Union flags fly outside the headquarters of the European Commission in Brussels on March 11, 2021. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)

Evropska komisija danas je najavila novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 miliona evra za podršku pet vodećih ulaganja u željeznički saobraćaj i obnovljivu energiju na zapadnom Balkanu.

Riječ je o šestom finansijskom paketu u okviru privrednog i investicionog plana EU za zapadni Balkan, kojim bi trebalo aktivirati 16,6 milijardi evra ulaganja.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji sa partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama, objavljeno je na službenoj stranici Evropske unije.

– U svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna nam je još snažnija i složnija zajednica vrijednosti. Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo da sarađujemo na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo zapadni Balkan približili našoj privredi. Uz sada odobrene projekte vrijedne 680 miliona evra unapređenjem saobraćajnih veza i iskorišćavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njenom putu prema članstvu u EU- navela je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Evropska unija je najvažniji donator i ulagač na zapadnom Balkanu, a današnji finansijski paket od 680 miliona evra još je jedan poštovanja vrijedan primjer. Sa ovih pet investicionih projekata približili smo se potpunom povezivanju i integraciji zapadnog Balkana u naše saobraćajne i energetske mreže. Osim toga, ulaganjima u okviru tih razvojnih projekata želimo da regiji pružimo inovativnija, čišća i sigurnija privredna rješenja u korist građana i preduzeća – dodao je Oliver Varhelji, šef diplomatije EU.

Operativni odbor Okvira za ulaganja na zapadnom Balkanu je 8. decembra potvrdio paket ulaganja od 680 miliona evra, koji uključuje 253,2 miliona evra bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta pretpristupne pomoći, povoljne kredite međunarodnih finansijskih institucija i doprinose sa zapadnog Balkana.

Pet novih odobrenih projekata obuhvataju dva prioritetna sektora:

Održivi saobraćaj: obnova željezničke pruge koridora VIII  u Albaniji i obnova željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori. Ovim projektima će se doprinijeti unapređenju željezničkog saobraćaja na zapadnom Balkanu u skladu sa standardima TEN-T-a i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU.

Čista energija: izgradnja dvije vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i uvođenje solarne fotonaponske elektrane u Albaniji. Tim projektima se podržava prelazak na niskougljeničku privredu i podstiče održivi razvoj u regiji, objavljeno je na službenoj stranici Evropske unije.

U okviru strategije Global Gateway cilj je Privrednog i investicionog plana za zapadni Balkan podtasknuti dugoročni oporavak, ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju te jačati regionalnu saradnju i konvergenciju s EU. Planom koji je Evropska komisija donijela u oktobru 2020. godine mobiliziraće se ulaganja do 30 milijardi evra, uključujući devet milijardi evra bespovratnih sredstava EU. Na osnovu tog novog paketa ulaganja EU bi trebalo da mobilizirati 16,6 milijardi evra ulaganja, uključujući 4,5 milijarde evra bespovratnih sredstava EU. To uključuje finansiranje 59 vodećih ulaganja EIP koja su podrška u okviru WBIF-a.

Okvir za ulaganja na zapadnom Balkanu (WBIF) zajednička je finansijska platforma Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU i Norveške čiji je cilj jačanje saradnje u ulaganjima javnog i privatnog sektora radi podrške socioekonomskog razvoja regije kako bi se doprinijelo evropskoj integraciji zapadnog Balkana.

WBIF je glavni finansijski instrument za provođenje ambicioznog Privrednog i investicionog plana EU za zapadni Balkan.

Više informacija pročitajte na ovom linku.

 

Prethodni članakUSVOJEN PRIJEDLOG ZAKONA O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI
Naredni članakDodik: Sve prioritete koje je EU postavila pred BiH, Srpska uspješno realizovala