Zaključci upućeni na usaglašavanje, Krišto: Bez poslanika iz Republike Srpske ne može ništa proći

Zaključci poslanika iz Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da se osudi “agresija” Ruske Federacije na Ukrajinu, da Rusija bude suspendovana iz Savjeta za sprovođenje mira u BiH, te da se ukine bezvizni režim sa Rusijom nisu dobili potrebnu entitetsku većinu, te su upućeni na usaglašavnje.

Na usaglašavanje je upućen i zaključak da se ukrajinskim izbjeglicama olakša ulazak i boravak u BiH na način da im se dozvoli ulazak sa ličnom kartom, te da im se produži period bezviznog boravka na teritoriji BiH sa 30 na 90 dana.

Potrebne većine, na današnjoj sjednici, kojoj nisu prisustvovali srpski poslanici, nije bilo ni za zaključak da se iz BiH uputi humanitarna i medicinska pomoć u Ukrajinu.

Na usaglašavanje je upućen zaključak zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto, koji podrazumijeva da ovaj dom podržava rezoluciju Evropskog parlamenta od 1. marta, rezoluciju UN i aktivnosti EU u odgovorima Rusiji.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović tokom rasprave predlagao je da se odlučivanje o ovim zaključcima odgodi za sjednicu doma koja je zakazana za srijedu, 9. mart, kada se očekuje i prisustvo srpskih poslanika.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić, koji se danas obratio na sjednici, rekao je da je Savjetu ministara i Ministarstvu finansija upućen zahtjev da se od BiH, u vidu finansijske pomoći, Ukrajini uplati 200.000 evra.

On je rekao da BiH može primiti ukrajinske izbjeglice u migrantski centar u Delijašima i u Salakovcu.

Srpski poslanici danas nisu prisustvovali sjednci, najavivši to ranije uz obrazloženje da bi rasprava o ukrajinskoj krizi produbila sukobe i podjele unutar BiH.

Ranije je iz Republike Srpske poručeno da je Predsjedništvo BiH jedino mjesto gdje se mogu donositi odluke iz oblasti spoljne politike, što je u isključivoj nadležnosti ovog izvršnog organa.

Bez poslanika iz Republike Srpske danas ništa ne može proći u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavila je zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Borjana Krišto.

“S druge strane, ispred našeg kluba bio je prijedlog da se odgodi izjašnjavanje o prijedlogu zaključaka, da to ostavimo za sjednicu koja je zakazana za dva dana i da se izjasnimo da bi svi ti zaključci bili jedinstveni, ali nije naše da pozivamo kako ćemo glasati”, rekla je Krišto novinarima.

Ona smatra je dodala da to treba biti poruka mira, uvažavanja i dijaloga.

“To je je jedini put za budućnost BiH”, rekla je Krišto.

Komentarišući tvrdnje ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića da se izbjeglice iz Ukrajine smjeste u Delijaš i Salakovac, Krišto je istakla da BiH prvo treba pomoći sebi, a onda biti bezbjedna zemlja da bi mogla pomagati i drugima.

Ona je napomenula da je Cikotić jedini ministar koji je prisustvovao sjednici i da nisu imali nikakav radni materijal od tog ministarstva.

“Mi nismo u situaciji da se od nas očekuje pomoć takve vrste na koju je možda ministar aludirao. Ako neko želi pomoć, onda je bar u ovom trenutku treba tražiti na nekom drugom mjestu”, istakla je Krišto.

 

Prethodni članakTržište stabilno, nema straha od nestašica roba
Naredni članakRazgovarali Šolc i Putin: Otkriveno za kada je zakazana treća runda pregovora