Zakazana sjednica Ustavnog suda BiH bez sudija iz RS, na dnevnom redu Krivični zakonik

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić zakazala je za četvrtak plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije, na kojoj neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici 19. juna prošle godine promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija.

Još 2022. godine mandat je istekao Miodragu Simoviću, a jedini preostali sudija, Srbin Zlatko Knežević, i zvanično je, na sopstveni zahtjev, početkom ove godine otišao u prijevremenu penziju. Od 3. januara u Ustavnom sudu BiH ostalo je dvoje bošnjačkih i jedan hrvatski sudija, kao i Albanac, Švajcarkinja i Njemica, koje je izabrao Evropski sud za ljudska prava.

Na plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH bi, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Riječ je o zahtjevu za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud obustavio primjenu tog člana do donošenja konačne odluke suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti. Taj predmet je spojen sa zahtjevom 14 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti i drugih odredaba Krivičnog zakona Republike Srpske.

Zvizdić je krajem avgusta prošle godine, kao ustavom ovlašteni predlagač, Ustavnom sudu BiH predao zahtjev za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji se zapravo odnosi na novo krivično djelo protiv časti i ugleda.

“U svojstvu ovlaštenog podnosioca uputio sam Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta. Takav zakon imao bi u primjeni negativne posljedice po slobodu govora na teritoriji cijele BiH, a posebno bi otežao rad medijima”, objavio je Zvizdić nakon podnošenja apelacije. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. jula prošle godine Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se uvode krivična djela protiv časti i ugleda – kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Na dnevnom redu sjednice 18. januara je i zahtjev Bakira Izetbegovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti odredaba Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH. Ustavni sud bi trebalo da razmatra i zahtjev Darka Popovića za ocjenu ustavnosti rješenja Ustavnog suda Republike Srpske od 25. oktobra 2023. godine i rješenja Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci od 26. novembra 2022. godine. Nezavisne novine

Prethodni članakOpljačkana crkva na Kosovu i Metohiji
Naredni članakLava guta grad na Islandu (VIDEO)