Zakazana sjednica Savjeta bezbjednosti o NATO agresiji na SRЈ

Misija Јapana u UN, koja je predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti UN, zakazala je za sutra sjednicu o NATO agresiji na Saveznu Republiku Јugoslaviju, koju je ponovo zatražila Rusija, saopštio je zamjenik stalnog ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski.

On je na Telegramu podsjetio da je Rusija zatražila sjednicu u zvaničnom pismu upućenom u ponedjeljak, 25. marta.

Prema njegovim riječima, sjednica će početi u 20.00 časova po srednjoevropskom vremenu.

– Ako mislite da ruska diplomatija u UN tako lako odustaje, onda griješite. To nije naš stil. Ponovo smo tražili sastanak Savjeta bezbednosti UN o agresiji NATO na Јugoslaviju. Poslije žestokog otpora naših protivnika, postigli smo to da je Јapan kao predsedavajući konačno zakazao sjednicu za 28. mart u 15 časova po njujorškom vremenu – napisao je Poljanski.

Poljanski je istakao da “Moskva ne gaji iluzije” i da će zapadnjaci ponovo glasanjem “osporiti održavanje skupa i proceduralno varati”, prenio je RT Balkan.

– Oni mogu u potpunosti da računaju na devet glasova potrebnih u takvim slučajevima na račun delegacija koje se plaše da im prigovore. Nažalost, sada je objektivna situacija u Savjetu bezbednosti takva da NATO i EU imaju koncept “blokovske discipline”, njihove članice dobijaju identična uputstva i glasaju na isti način /pod prijetnjom izbacivanja iz čopora/. Po definiciji, ovdje nije moguće “!”civilizovano lobiranje”, kako neki sugerišu – dodao je Poljanski.

Zamjenik stalnog ruskog predstavnika u UN prethodno je izjavio da je Rusija zatražila sazivanje sjednice Savjeta o NATO agresiji na Јugoslaviju i da čeka odgovor predsedavajućeg Saveta bezbednosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je poručilo da je Moskva ogorčena nekorektnim i neprofesionalnim ponašanjem Francuske, koja je u ponedjeljak, 25. marta, zajedno sa zapadnim saveznicima, sabotirala održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj 25. godišnjici NATO agresije na SR Јugoslaviju.

Prethodni članakMOJ SVIJET, MOJE SVETINJE” Sa sinom i kćerkom Dragana posjetila Ostrog dva dana prije vijesti o razvodu
Naredni članakOva hrana pretvara svaku jetru u novu