ZAJEDNIČKI CILJ – POMOĆ SRBIMA U REGIONU

U Beogradu je danas održana sjednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu na kojoj su predstavljene dosadašnje i planirane aktivnosti Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u realizaciji projekata pomoći i saradnje sa Srbima u regionu i dijaspori.

Na početku sjednice, predsjednik Odbora Milimir Vujadinović je istakao da je ovo istorijski momenat, jer je prvi put na sjednici Odbora prisutan direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Naveo je da Uprava nije imala direktora od 2015. godine i izrazio nadu da će se u narednom periodu uspostaviti uspješna saradnja Odbora sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Fondom za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu – AP Vojvodina.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović istakao je da je zajednički cilj Odbora, predsjednika Republike i Vlade Republike Srbije da se pomogne Srbima u regionu, poštujući ustavne odredbe zemalja u kojima žive.

Vujadinović je naveo da treba obratiti pažnju na popis koji sledi, da se Srbi ohrabre i izjasne onako kako se osjećaju. Statistički podaci i popis stanovništva su jedno, dok je zvanično državljanstvo drugo. „Važno je ohrabrivanje našeg naroda da podnesu u konzulatima zahtjev za državljanstvo Republike Srbije, jer ako nemaju državljanstvo, veza se maticom se gubi, a sticanjem državljanstva ona postaje trajna i čvršća“, podvukao je Vujadinović. Važno je sprečiti stvaranje novih identiteta na Balkanu na račun urušavanja srpskog identiteta, zaključio je predsednik Odbora.

Milimir Vujadinović i Arno Gujon
”U regionu ima 1,6 miliona Srba i “isto toliko razloga da region kaže “hvala” – za toleranciju, rad, na doprinosu kulturnom i ekonomskom”, izjavio je danas direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

– Nažalost, svedoci smo da biti Srbin u regionu nije uvek jednostavno i da ne uživamo uvek poštovanje koje zaslužujemo. Često umesto reči hvala dobijemo i reči mržnje, umesto poštovanja – omalovažavanje – rekao je Gujon na sjednici skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbije u regionu.

On je istakao da ono što je Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Albaniji, Rumuniji, Mađarskoj i Sloveniji zajedničko, to je srpski narod koji je doprinosio razvoju, izgradnji tamošnjih društava i zemalja.

– U svim tim zemljama biti Srbin treba da bude ponos, a ne povod za diskriminaciju i za stid – poručio je Gujon.

On je podsjetio da su Uprava za saradnju sa dijapsorom i Srbima u regionu i skupštinski Odbor za dijasporu i Srbe u regionu tu zbog poboljšanja položaja Srba.

Gujon ističe da zato Uprava, kao i predstavnici Odbora treba da pitaju pri svakom susretu predstavnike država regiona zašto Srbi nemaju status nacionalne manjine za razliku od njihovih sunarodnika koji to imaju u Srbiji, iako su manje brojni ili zašto je ćirilica potisnuta.

On je najavio da će akcenat Uprave biti na učenju srpskog jezika i rekao da je pokrenuta kampanja za očuvanje srpskog jezika, koji zaslužuje da se njime bavimo.

– Čitam da je francuski jezik u opasnosti zbog sveprisutnog engleskog jezika. Oko 512 miliona ljudi ga govori, a ipak se priča da je ugrožen, a mi sa 15 ili 20 miliona onih koji govore srpski, moramo da budemo svesni, ako se mi ne bavimo srpskim jezikom, niko umesto nas neće – rekao je Gujon.

Gujon je kazao da na godišnjem nivou Uprava raspolaže sa 50 miliona dinara /425.000 evra/ za udruženja Srba iz regiona i 50 miliona dinara za udruženja Srba iz dijaspore, a finansira nje oko 250 projekata.

Direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu – AP Vojvodina Duško Ćutilo je naveo da je nedavno Fond dobio ovlašćenja da i se pored toga što se bavi pitanjima izbjeglih i raseljenih lica bavi i saradnjom sa Srbima u regionu. Istakao je da se Fond već 14 godina bavi stambenim zbrinjavanjem i ekonomskim osnaživanjem izbjeglih i raseljenih lica, prije svega iz BiH, Hrvatske i Kosova i Metohije.