Zajednička izjava SAD i Hrvatske: Vrata EU i NATO-a moraju ostati otvorena za BiH

State departmenta juče je objavio zajedničku izjavu Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske povodom Strateškog dijaloga između ove dvije zemlje.

Održan je Strateški dijalog u Vašingtonu, koji je istakao produbljivanje saradnje između SAD i Hrvatske i postavio viziju zajedničkih ciljeva promovisanje mira, sigurnosti i prosperiteta kako u Evropi tako i na globalnom nivou razini, navodi se na stranici američkog State Departmenta.

Strateški dijalog dolazi u danima kada Sjedinjene Države i Hrvatska obilježavaju 30. godišnjicu diplomatskih odnosa.

Direktor za politička pitanja Ministarstva spoljnih i evropskih poslova RH Petar Mihatov i pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried predvodili su Strateški dijalog koji je uključivao rasprave o šest ključnih stubova bilateralnih odnosa: globalna pitanja, odbrana i sigurnost, energija i klimatske promjene, regionalna saradnja, trgovina i ulaganja i međuljudske veze.

U okviru “regionalne saradnje” navodi se da su Sjedinjene Američke Države i Hrvatska istakle svoju zajedničku predanost unapređenju evroatlantske perspektive zemalja zapadnog Balkana i viđenju hrvatskih susjeda čvrsto usidrenih u Evropi – slobodnoj, cjelovitoj i u miru.

Sjedinjene Američke Države i Hrvatska naglasile su svoju zajedničku predanost unapređenju evroatlantske perspektive zemalja zapadnog Balkana.

Sjedinjene Američke Države i Hrvatska priznale su da zemlje zapadnog Balkana moraju ispuniti stroge kriterijume za pridruživanje EU i NATO-u, ističući da vrata ovim organizacijama moraju ostati otvorena i održiva kako bi se podstakle neophodne reforme za promicanje trajne stabilnosti i sigurnosti.

  • Dio zajedičke izjave koji se odnosi na BiH

    Dio zajedičke izjave koji se odnosi na BiH

    FOTO: PRINTSCREEN


Sjedinjene Američke Države i Hrvatska složile su se oko važnosti očuvanja stabilnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te potrebe da se osiguraju izborne i ograničene ustavne reforme u cilju eliminacije svih oblika diskriminacije i osiguranja ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i prava svih građana.

Oni su se takođe složili sa potrebom da se eliminišu prevare, korupcija i pritisak na birače, te da se osigura da izborni ishodi odražavaju volju naroda. Sjedinjene Američke Države i Hrvatska istakle su važnost da zemlje zapadnog Balkana riješe kratkoročno naslijeđe i otvorena pitanja kao suštinski korak na njihovom evroatlantskom putu.

Poruke koje se odnose na BiH iste su kao poruke koje je poslao državni sekretar Entoni blinken (Antony Blinken) u pismu Predsjedništvu BiH u novembru 2021. godine.

Tada je pozvao sve strane u BiH na dijalog, te se dotakao i izmjena Izbornog zakona BiH.

Prethodni članakPutin iznio jasne zahtjeve za završetak rata: To se može riješiti samo razgovorom licem u lice sa Zelenskim
Naredni članakVidović: Predlažemo smanjenje PDV-a, odluka je na Parlamentu BiH