Zajednička izjava ambasada i Delegacije EU: Slijepa ulica za Republiku Srpsku

Ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske i Delegacije EU u BiH oglasile su se povodom današnje sjednice NSRS-a te su poručili kako zaključci sa sjednice predstavljaju dodatni korak eskalacije.

U zajedničkom saopštenju, ambasade su naglasile kako vlast u RS-u mora biti svjesna da nastavak kretanja slijepom ulicom prijeti stabilnosti zemlje.”Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU. Povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija će ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije”, navodi se.

“Političari u RS i oni u FBiH imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje. Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podjela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se također može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor. Fokus sada treba biti na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju ambasada zapadnih zemalja.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici razmatrane su četiri informacije, nakon čega su usvojeni zaključci u vezi s pravosudnim institucijama, odbranom i sigurnosti te indirektnim porezima.

Opozicija nije prisustvovala glasanju. Glasala su 52 poslanika, od čega je 49 njih iz vladajuće koalicije u RS-u podržalo zaključke.

 

Prethodni članakIzetbegović za BN: Neće im proći, organizovaćemo se!
Naredni članakJoš danas kiša, od sutra se vraća sunce u Hercegovinu