ZAHTJEVI SINDIKATA USLIŠENI- VIŠE OD 3,3 MILIONA KM ZA SUDSKE PRESUDE U HNK

Na današnjoj sjednici, Vlada Hrcegovačko-neretvanskog kantona je usvojila Odluku o pokretanju postupka zaključenja Ugovora o vansudskim nagodbama i isplati potraživanja po zaključenim ugovorima.

Istaknuto je kako je obuhvaćeno 465 tražitelja potraživanja u iznosu od ukupno 2.368.940 KM. Takođe, naglašeno je da će, kroz Izmjene i dopune Budžeta, biti isplaćeno i dodatnih milion KM za redovna potraživanja što je ukupno 3.368.940 KM za tu namjenu.

Na taj način, nakon realizacije određenih zaključaka po sindikalnim traženjima, ispunjavaju se i zaključci vezani za ostale zahtjeve o kojima je postignuta saglasnost sa sindikatima budžetskih korisnika. U raspravi je iznova ponovljeno da je Vlada od 2016. do danas iz Budžeta HNK, kroz redovno izvršenje sudskih presuda i u postupku vansudskih nagodbi, tražiteljima isplatila oko 20 miliona KM.

Vlada je danas započela raspravu o izradi Izmjena i dopuna Budžeta za 2021. godinu, Nacrta Budžeta HNK za 2022. godinu te finansijskih planova vanbudžetskih fondova. Na osnovu rasprava utvrđene su smjernice za izradu nacrta tih najvažnijih kantonalnih finansijskih dokumenata o kojima će se izjasniti Vlada, a potom i Skupština. Naglašeno je da su, u mandatu ove vlade, finansijski dokumenti uvijek donošeni u tekućoj za narednu godinu, te će biti preduzete sve potrebne aktivnosti kako bi i 2022. godina započela s usvojenim finansijskim dokumentima. Također, razmotreni su i prihvaćeni izvještaji o izvršenju Budžeta HNK i Tekuće rezerve za period od 1.1. do 30.9.2021. godine.

Nastavajući dugogodišnji projekt podrške mladima i studentima, Vlada je usvojila Zaključak o raspisivanju konkursa za stipendije za akademsku 2021./2022. godinu.

Prethodni članakHAPŠENJA U TREBINJU: Oduzeta 200 kg droge, oružje i eksploziv, evo ko je uhapšen
Naredni članakMladić koji je povrijeđen u mostarskim neredima pušten na kućno liječenje