Zaharova: Zapad postavio Srbiji ultimatum

Kolektivni Zapad je Srbiji postavio strogi uslov – da bira: ili sa njim ili sa Rusijom, rekla je u intervjuu za RT Marija Zaharova, zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova, komentarišući proteste u Srbiji.

Prema njenim riječima, Beograd je bio pred teškim izborom, nije mu bilo dozvoljeno da kombinuje razvojne puteve u skladu sa nacionalnim interesima srpskog naroda.

– I posljednje izmjene – čini mi se da generalno zvuče kao ultimatum: šta god, samo ne sa Rusijom. Srbija je oduvijek znala da je Rusija kroz istoriju nikada nije ostavljala na cjedilu, a to važi čak i za one trenutke kada nam je samima bilo, najblaže rečeno, loše – istakla je ona.

Zaharova je podsjetila kakvu “ljubav” gaji Zapad prema Rusiji.

– Mi iz novije istorije znamo koliko Zapad voli Srbiju. Toliko voli da je spreman da bombarduje prestonicu. Ne samo da bombarduje, već koristiti granate sa osiromašenim uranijumom protiv civila, žena i djece – dodao je predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ona je podsjetila da se Zapad lako obračunava sa onima koji se ne oslanjaju na svoje nacionalne interese, “koji nemaju snage da im se odupru”.

Istovremeno, istakla je da u Srbiji postoje državnici i političari koji su spremni da pruže otpor i stave interese svog naroda iznad “praznih” obećanja koje daje Zapad.

Prema njenim rečima, zapadne zemlje su isprovocirale srpski narod da preduzme određene radnje koje bi ga gurnule u neustavno polje.

– A kada je čovek već van okvira zakona, on je ranjiv – primjetila je diplomata.

Istovremeno, ona je istakla da su se skupovi u Srbiji pretvorili u pogrome i realnu prijetnju “ne samo za vlast, već i za lokalno stanovništvo”.

Prethodni članakDodik: Ponosan na riječi Putina da podržava Republiku Srpsku
Naredni članakCrna Gora: Četiri osobe poginule, jedna povrijeđena