Zaharova: Sankcije ne mogu služiti kao neselektivno oružje za kažnjavanje

Rusija ozbiljno shvata sankcije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ali ne može da stoji skrštenih ruku dok se ove mjere pretvaraju u neselektivno oružje za kažnjavanje različitih država, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je tako prokomentarisala reakciju Zapada na ruski veto na nacrt rezolucije kojom je trebalo da bude produžen mandat komiteta SB za sankcije Severnoj Koreji, prenio je TASS.

– Rusija ozbiljno shvata pitanje sankcija Saveta bezbjednosti UN, koje imaju za cilj očuvanje mira i stabilnosti. Ona se pridržava odluka koje je Savjet pregovarao. Ne možemo da stojimo skrštenih ruku, kada se ove ekstremne mjere pretvaraju u neselektivno oružje kažnjavanje pojedinih država – istakla je ona.

Prema njenim riječima, upravo to se dogodilo u kontekstu situacije oko Korejskog poluostrva.

– Јasno je vidljivo da su beskrajne sankcije potpuno beskorisne za postizanje navedenih ciljeva, već vode ka finansijskoj i ekonomskoj blokadi cijele države sa svim odgovarajućim posljedicama po stanovništvo – istakla je Zaharova.

Prema riječima Zaharove, agresivna reakcija SAD i nekih drugih zapadnih država na ruski veto “nije iznenađujuća”, jer su pomenuti međunarodni akteri “mnogo uložili u ovaj instrument za praćenje i nadali se da će nastaviti da ga koriste za rješavanje sopstvenih geopolitičkih zadataka” protiv Pjongjanga.

– Cilj djelovanja grupe eksperata, koja se ne može nazvati nezavisnom i nepristrasnom, nije bio da se održi međunarodna i regionalna bezbednost, već da se kompromituje Pjongjang i diskredituju prijatelji Sjeverne Koreje – istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je navela da Rusija očekuje da će priča sa ekspertskom grupom za Sjevernu Koreju biti dobra lekcija, a da će UN početi da se oslobađaju zavisnosti od svojih američkih “lutkara”.

 

Prethodni članakDačić: Konakovićeva izjava pokazuje zlonamjernost i dvostruke aršine bošnjačkih političara
Naredni članakĐorđe Perić iz Bijeljine otvorio muzički festival u Kini