Zaharova: SAD pokriva Zelenskog pominjanjem Islamske države

Poslije napada na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, Amerika pokušava da spasi Ukrajinu pominjanjem terorističke grupe Islamska država i da prikrije sebe i režim ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog koji je stvorila, navela je portparolka MIP Rusije  Marija Zaharova u članku za portal Kp.ru.

– Američki politički inženjeri su sami sebe satjerali u ćošak pričama da je napad na Krokus siti hol izvršila teroristička grupa Islamska država – naglasila je Zaharova.

Prema njenim riječima, Vašington pokušava da pokrije sebe i režim Zelenskog “strašilom Islamske države”, prenio je TASS.

Zaharova je istakla da niz faktora direktno i indirektno ukazuje na umiješanost američkih vlasti u sponzorisanje ukrajinskog terorizma.

Ona je skrenula pažnju na “neviđenu količinu oružja i milijarde dolara uloženih u kijevski režim bez odgovornosti i uz korištenje korupcionaških šema, agresivnu retoriku u vezi sa Rusijom, bijesni nacionalizam, zabranu mirovnih pregovora o Ukrajini, beskrajne pozive na rješavanje sukoba silom, odbijanja da se osude višegodišnji teroristički napadi koje je izvršio kijevski režim i masovnu informativnu i političku podršku svim, čak i najgroznijim postupcima Zelenskog”.

Zaharova je napomenula da je ranija američka intervencija na Bliskom istoku dovela do pojave, jačanja i institucionalizacije niza radikalnih i terorističkih grupa koje su i danas aktivne u tom regionu.

– Koja je logika, pitate se? Novac i moć. A, s obzirom na međunarodno-pravnu zabranu direktnih intervencija, riječ je i sijanju “kontrolisanog haosa” i preoblikovanju svjetskog poretka rukama terorista. Pažnja, pitanje za Bijelu kuću: Da li ste sigurni da je Islamska država? Nećete li se kasnije predomisliti? – dodala je Zaharova.

Prethodni članakNastavak suđenja Dodiku i Lukiću 3. aprila
Naredni članakJedna osoba teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći u Drežnici